02 / 05 / 2024

Borsaya katılım son 3,5 yılda 5 katına çıktı!  

Borsaya katılım son 3,5 yılda 5 katına çıktı!  

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı son 7 günde 440 binlik astronomik artışla beraber 6,1 milyona ulaştı. Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında borsaya ilgide patlama meydana gelirken, son zamanlarda artan halka arzlar da girişlerin artmasına sebep oluyor.



Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısında tarihi artış sürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından paylaşılan verilere göre, borsada yatırımcı sayısı 22 Ağustos tarihi itibari ile 6 milyon 75 bin 325’e çıktı. Yalnızca ağustosun ilk 22 gününde borsada yatırımcı sayısındaki artış 1 milyona yaklaştı.

15 Ağustos-22 Ağustos tarihleri arasındaki artış 440 binle astronomik bir seviyeye ulaştı.

Yılbaşından bugüne kadar borsadaki yatırımcı sayısındaki artış ise 2,3 milyon kişi olarak kayıtlara geçti.

Borsaya katılım son 3,5 yılda 5 katına çıktı!  

Borsada yatırımların portföy değeri de yılbaşından bugüne kadar yaklaşık 3,1 trilyon TL’lik yükselişle beraber 9,3 trilyon TL’ye çıktı.

2019’un sonunda 1 milyon 203 bin olan yatırımcı sayısı, pandemi döneminde yükselişe geçti ve yaklaşık 3,5 senelik sürede tamı tamına beşe katlandı.

NEDEN ARTIYOR?

sozcu.com’un haberine göre, son dönemlerde meydana gelen kur krizleri, TL’deki değer kaybı ve yüksek enflasyon, insanları tasarruflarını muhafaza etmek amacıyla alternatif arayışına itti. Salgın döneminde ise arayış hızlandı.

Son dönemlerde hızlı bir şekilde yükselen halka arzlar ve halka arz olan şirketlerin ilk dönemde yüksek getiri getirmesi de insanların halka arzlara katılmak üzere borsaya akın etmesine neden oldu.

Bu kapsamda, uzmanlar da borda yatırımın risklerine ilişkin uyarılarda bulunuyor.

Borsaya katılım son 3,5 yılda 5 katına çıktı!  

BORSA ŞİRKETLERİNİN İLK 6 AYLIK KARNESİ

Öte yandan, borsadaki şirketler ilk 6 aylık mali tablolarını paylaştı. Banka ve sigorta sektörü haricindeki 449 şirketin toplam net kârı yüzde 30.87 yükseliş ile beraber 268.3 milyar TL’ye, satış gelirleri ise yüzde 48 oranında artarak 1.9 trilyon TL’ye çıktı.

dunya.com köşe yazarı Ufuk Korcan’a göre, hisseleri borsada işlem gören şirketlerin 2023’ün ilk yarısına yönelik mali tabloları paylaşıldı. Banka ve sigorta sektörü haricinde faaliyet gösteren 449 şirket bilançosunu paylaşırken, 2023’ün ilk yarısında şirketler toplam 268.3 milyar TL net kâr açıkladı.

Memur ve memur emeklisine son dakika yüzde 43.12 zam müjdesi! Kalem kalem hesaplandı!

Sözleşmeli er olmak isteyenlere müjde! Başvurular başladı! Hemen başvurun!

Dışişleri Bakanlığı ortaokul mezunu personel alacak! Şoför, temizlik görevlisi, destek personeli...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön