Borsaya manipülasyon ayarı! Düğmeye basıldı yeni düzenleme yolda
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıda Borsa İstanbul'da kaldıraçlı pozisyonlardaki teminat farkı kaynaklı keskin düşüşün ortaya çıkardığı problemlerin çözümü için şirket hisselerinde manipülasyonu zorlaştırmayı da içeren yeni düzenlemeler geliyor.Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise “Banka hisselerinde yaşanan hareketliliğin hem ekonomik hem de siyasi etkileri oluyor
Reuters’ta yer alan habere göre ilgili kaynaklar, iki aya yakın devam eden yüzde 150 yükseliş ve takip eden 10 günlük düşüş döneminde oluşan pozisyonlar nedeniyle hem büyük hem de küçük pek çok yatırımcının zarar ettiğini tahmin belirtirken, bu durumun hükümet nezdinde de rahatsızlık yarattığını dile getirdi.
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise “Banka hisselerinde yaşanan hareketliliğin hem ekonomik hem de siyasi etkileri oluyor. Benzer hareketlerin tekrar yaşanmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Alternatif adımlar üzerinde çalışılıyor. Hangi adımların atılacağına ise kısa süre sonra karar verilecek” dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir aracı firma yöneticisi de kaldıraçlı pozisyonların yüksek işlem hacmine sahip bankalar gibi büyük hisselerde oluşturduğu keskin fiyat hareketlerinin ekonomi yönetiminde huzursuzluk yarattığını ve bunun bir daha yaşanmasını zorlaştıracak bir düzenleme değişikliğine Hazine koordinatörlüğünde gidilebileceğini belirtti..
Söz konusu kaynak, “Burada bir hassasiyet oluştu, özellikle likit banka hisselerindeki volatiliteden dolayı… Ne yapılıp yapılmayacağı otoriteler tarafından belirlenecek, büyük ihtimalle de haftaya kalmayacak” şeklinde konuştu.
Bazı uzmanlar ayrıca işlem hacminin az olduğu, fiyat manipülasyonuna şans veren küçük-orta ölçekli şirketlerin paylarına dayalı vadeli kontratları azaltıcı adım atılabileceğini de belirttiler.
Hazine ve Borsa İstanbul yetkilileri herhangi bir adım atılıp atılmayacağı yönündeki Reuters’ın sorusunu düzenleyici kurumlara yönlendirdi. Ancak Sermaye Piyasası Kurumu’ndan henüz herhangi bir açıklama gelmedi.
Bazı yatırımcılar Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) “ilk büyük krizi” olarak belirttikleri tırmanış ve düşüşün ardından keskin hareketlilik bu hafta duruldu.
Türkiye’nin en büyük banka hisseleri XBANK geçen hafta peş peşe taban olduktan sonra bu hafta ise yatay seyre geçerek piyasa genelindeki stresin azaldığını gösterdi.
Ancak Şekerbank SKBNK IS, TSKB TSKB IS ve İş GYO ISGYO IS hisselerinde geçen haftadan bu yana aralıksız devam eden taban hareketi stresin piyasanın bazı bölümlerinde son bulmadığını gösterdi. Şekerbank hisseleri art arda yedinci günde, TSKB ve İş GYO ise art arda altıncı günde taban oldu.