Ekonomi

Borsayı artık onlar yönlendiriyor! Nelere dikkat etmeli?

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların dibi görmesinin ardından hisseler bir oranda yerli yatırımcıların alım satım işlemlerine odaklı hareket etmeye başladı. Peki, borsa düşer mi, son dönemde neler dikkat etmek gerekli? Peki, bu durum ne kadar daha devam edecek? Ya da borsada hiç sert bir düşüş yaşanmayacak mı? Aslında bu bir kısmi yanılsama meselesi

Uzmanlara göre Borsa İstanbul’da sert bir düşüş gerçekleşmemiş olmasının asıl sebebi son zamanda yerli yatırımcıların yaşanan alternatifsizlik motivasyonu. 

Peki, bu durum ne kadar daha devam edecek? Ya da borsada hiç sert bir düşüş yaşanmayacak mı? Aslında bu bir kısmi yanılsama meselesi. Uzmanlara göre, Borsa İstanbul döviz bazında bakıldığında zaten düşmüş durumda. BİST, dolar bazında 2018 yılı Haziran ayındaki düşüşte bulduğu desteği son durumda direnç haline getirmiş, o seviyeyi kırmaya çalışıyor. 

Artık borsaya Türk Lirası bazında bakmak uzmanlara göre tam bir hata. Dolar bazında bir ralliyi tetikleyebilecek tek şey ise ne Ameri Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarında değişiklik ne de başka bir sebep.

Bu ralli tetikleyicisinin seçim senaryolarının devreye girmesi olacağı öngörülüyor.

BORSA’DA NELER OLUYOR?

Öte yandan uzmanlara göre, Borsa İstanbul, bir uluslararası yatırımcı borsası değil. Yani uluslararası fonların Borsa İstanbul üzerinde psikolojik etkisi dışında bir etkisi şu aşamada yok. Bu psikolojik etki ise bazı yabancı takasları üzerinden ciddi bir mal satış spekülasyonu adına kullanılıyor.

3 Ağustos ile bugün tarihi arasında yaşananların net olarak özeti bu. Yani şunun anlaşılması gerekiyor: Her yabancı görünen yatırımcı yabancı değildir. Bazıları gayet Türk yatırımcılardır. Ve yabancıların takas tuttuğu aracı kurumlar ile yaptıkları bu tür alımların birçoğu, düşükten aldıkları malları “yabancılar dönüyor” izlenimi yaratarak yükselen piyasada yüksekten satışa çıkararak çok kısa süre içerisinde hiç de zorlanmadan kar yaratmaktır.

Geçmiş haftalarda yapılan analizlerde yabancı adı altında yapılan alımlar uyarısı yaparken uzmanlar tam olarak bundan bahsediyordu. Bugün BİST’te yabancı payı son durumda yüzde 31.86 ile tarihi dipte. Yabancıyı izleme hatası Hindistan’da bu pay yüzde 44.6 oranda, Endonezya’da dolaşımdaki hisselerin yüzde 70 oranında, toplam piyasa değerinin ise yüzde 41’ini ellerinde bulunduruyorlar. 

Güney Kore ve bizim borsamızda ise yabancı oranı düşüşte. Yani uzun lafın kısası şu; artık yabancı yatırımcıların aldıkları hisse senetlerine ilişkin verileri beklemek yerine Borsa İstanbul’un tartışmasız hakimi olan yerli yatırımcıların hangi durumlarda hareket ettiğine odaklanmak en doğrusu gibi görünüyor.

Peki yerli yatırımcılar hangi tetikleyicilerle hareket ediyor? Bunun tartışmasız ilk sırada yer alan cevabı ise tabii ki de: Enflasyon ve düşük faiz ortamı.

Editörün Notu: Bu haber bir yatırım tavsiyesi değildir.