02 / 05 / 2024

Boş arazisi olan etrafını çevirerek koruma altına almalı!

Boş arazisi olan etrafını çevirerek koruma altına almalı!

Boş arazisi olanlar iyi niyetle dahi olsa buraları kullananlara karşı koruma altına almalı. Bunun yolu çevresini çevirmek yada kiraya vermektir



Ben İstanbul'da yaşıyorum, İstanbul'a 500 kilometre mesafede babadan kalma muhtelif meyvelik ve boş arazilerim var. Öğreniyorum ki bu yerlerden hayvan otlatmak veya tabii ürünlerinden yararlanmak için girenler oluyormuş. İlçede jandarma karakolu var, şikayet dilekçesi yazdığım halde önlenemiyor. Bunun bir çaresi yok mu • F.Ş.

Değerli okuyucum, işin doğrusu elbette hiç kimsenin bir başkasının malına girmemesi, onun izni olmadan ürünlerine dokunmamasıdır. Ancak açık alan olunca hiç kimse buraya girmekten alıkonulamıyor. Neticede boş arazi kabul ediliyor, iyi niyetli de olsa kötü niyetli de olsa birileri giriyor. Bunun önüne geçmenin en tabii yolu etrafını çevirmektir. Hatta biraz daha ileri gideyim bu yerleri birilerine kiraya vermektir. Mahalli ağızla buna icar deniliyor, en azından kiracı ödeyeceği bedel nedeni ile bu yerleri koruma altına alır. Bunun dışında sizin arazinizin korunması yönünden kamu kurumlarının yapacağı herhangi bir şey yok. Ancak birileri gelip araziye yerleşir, üzerine yapı yapar veya devamlı ekip biçmeye kalkarsa o zaman hukuki süreç başlayabilir en azından kaymakamlıktan yardım isteyebilirsiniz. Ancak öyle günübirlik gelip geçenler için kamu kurumlarının yapabileceği bir şey yoktur.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön