27 / 04 / 2024

Boş ofislerin konuta dönüşmesi kira fiyatlarını düşürür mü?

Boş ofislerin konuta dönüşmesi kira fiyatlarını düşürür mü?

Kiraların yükselmesinden sonra konut arzının arttırılması için atıl durumdaki boş ofislerden uygun olanların, konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı verildi. 



Kiraların durdurulamaz artışı ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesinin yolu açıldı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde gerçekleştirilen düzenlemeyle, atıl durumdaki boş ofislerden uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesine imkan sağlandı.

Konuyu değerlendiren Cushman & Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, bir süredir arzın fazla olması ve fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle yeni ofis bina projelerinin geliştirilmediğini söyleyerek, "Bu durum sonucunda ofislerde kira ve satış fiyatlarında artış eğilimi belirgin hale geldi" diye konuştu.

Dünya'da yer alan detaylara göre, ofislerin konutlara dönüştürülmesinin, inşaat açısından yüksek maliyetler içeren bir iş olduğuna dikkat çeken Gönden, “Bu tür uygulamaların geniş çapta uygulanmasının mümkün olmadığını ve fiyatları büyük ölçüde etkilemeyeceğini düşünüyorum" diye belirterek, "Bu tür dönüşüm projelerinin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

1 MİLYON METREKARE BOŞ

Türkiye’de boş ofis stoku konusuna da değinen Tuğra Gönden, İstanbul A sınıfı ofis arzının baz alındığında 6,4 milyon metrekare olan toplam arzın yaklaşık 1 milyon metrekarenin boş olduğunu söyledi.

Bu boşluğun büyük kısmını ise talebin olduğu fakat emilimin zaman aldığı bölgeler olan Maslak, Cendere ve KartalPendik’in oluşturduğu bilgisini veren Gönden, "Arzın artık daha kısıtlı hale gelmesi nedeniyle, bu tür bölgelerde dönüşümün ofis ve konut piyasasında dramatik bir etkisi olmayacağını düşünüyorum" diye belirtti.

Öte yandan Cushman - Wakefield I TR Internatıonal tarafından düzenlenen "Gayrimenkul Pazarı Görünümü" başlıklı rapordan alınan rakamlara göre, Haziran itibarıyla İstanbul ofis pazarında genel arzı 6,46 milyon metrekare şeklinde olurken, doluluk oranı son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşarak yüzde 84,9'a çıktı. 

Ülke genelinde metrekare başına birincil ofis kiralarının en yüksek olduğu bölgelerin başında 765 lira ile Levent yer aldı. Levent'i, 516 lira ile Esentepe-Gayrettepe bölgesi takip etti. Kira fiyatları Maslak ve Anadolu Yakası'nda 455 lira,  İzmir  ve Ankara'da ise 268 lira şeklinde oldu. 

Diğer taraftan, Haziran 2023 tarihi itibarıyla, İstanbul genelinde konumlanan ofislerin doluluk oranı yüzde 84,9 ile son 10 yılın en yüksek oranına erişti. Gelecek dönemde yükselen talebin ve boşluk oranlarındaki düşüşün süreceği ve birincil kiralar üzerinde yukarı yönlü hareketin sürekliliğini koruyacağı tahmin ediliyor. 

TOKİ'den 81 il için son dakika yeni konut müjdesi geldi! İşte  TOKİ  başvuru şartları 2024!

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

Akaryakıt fiyatlarında son dakika depremi! Benzin, motorin, LPG resmen uçtu! Sürücüler dikkat! 


Geri Dön