28 / 04 / 2024

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

Hayalet evler sorunu büyümeye devam ediyor. Dövizdeki hareketlilik, inşaat maliyetlerindeki artışın yanı sıra, kiraya verilmeyip boş tutulan konutlar da sektörde fiyat artışlarını getiriyor. Peki konut fiyatları nasıl düşer? İşte ayrıntılar...



Türkiye genelinde arz-talep dengesizliği nedeniyle kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artışlar sürüyor. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından özellikle megakent İstanbul'da eski konutlara olan talepteki azalış, fiyatları da bir miktar aşağı çekmişti. 

Ancak, kiralık konut fiyatları seçimin ardından yeniden artışa geçti. Diğer taraftan emlakçılar ev ve kira fiyatlarında yeniden artış beklediklerine dikkat çekti. 

Gazete Vatan'dan Alican Yıldırım'ın haberine göre; emlakçı Mustafa Başaran, sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve kiralık ile satılık konut fiyatlarını yükselten en büyük sebebin, emlak talebinin karşılanamaması olduğunun altını çizdi. 

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR? 

"Türkiye genelinde son yıllarda emlak talebi karışlanamıyor. 3 yıl öncesine kadar ev kiralarken veya satarken zorlanıyorduk. Bazen aylarca tutulmayan evler oluyordu. Şu an için öyle bir şey söz konusu değil" açıklamasında bulunan Mustafa Başaran, özellikle pandemiden sonra fiyatlarda büyük yükseliş olduğunun, pandemi sebebiyle artan inşaat maliyetlerinin sektörü yavaşlattığının altını çizdi. 

Emlak piyasasındaki durumdan hem konut sahiplerinin hem de kiracıların memnun olmadığını belirten Başaran, "Ev sahibi evi kiraladığı vatandaştan kirasını alamamasından şikayetçi, kiracılarda kira fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ediyor. Bazı ev sahipleri bu durum sebebiyle evlerin boş tutuyor. Kiraya vermekten kaçınıyor" dedi ve bunun da fiyatları yükselttiğini vurguladı. 

Depremin ardından eski konutlara ilginin azaldığını aktaran Başaran, "Deprem felaketi sonrası vatandaşlarımız paniğe kapıldı. Özellikle eski binalarda yaşayan kiracılar evlerini tahliye edip daha kırsal alanlara yöneldi. Bu durum kira fiyatlarının bir miktar düşmesine sebep oldu" açıklamasında bulundu. Başaran, evlilik sezonunun açılmasıyla beraber yeniden mecbur kalanların bu evleri tutmaya başladığını da aktardı.

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

KONUT FİYATLARI GELECEK SENELERDE DÜŞEBİLİR 

"Asgari ücretteki artış ne yazık ki kira fiyatların da artmasına da sebep oluyor. Bakanlığımız ve il müdürlükleri konuyla ilgili denetimlerini sürdürüyor fahiş fiyat artışı yapan mülk sahiplerine ceza uyguluyor. Fakat yine de fırsatçı ev sahiplerini bu cezalar geri durdurmuyor" ifadelerini kullanan emlakçı Başaran, döviz kurundaki artışlarında konut fiyatlarını etkilediğini belirtti. 

Başaran, yakın zamanda kiralık ve satılık konut fiyatlarında büyük düşüşler beklemediğine vurgu yaptı ve "Fakat hükümetin kur fiyatlarını düşürmeye yönelik hamleleri  ve yeni konutların yapılmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda vatandaşın rahat nefes alacağı günlerin gelebileceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu. 

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

EVİNİ BOŞ TUTANLARDAN VERGİ ALINMALI 

Son olarak 'hayalet ev' konusu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başaran, "Kiraya yüzde 25 zam sınırından memnun olmayan bazı ev sahipleri evini kiralamaktansa boş durmasını tercih ediyor. Bu sayede fırsatçı ev sahipleri daha fazla kira geliri elde etmek istiyor. Bu durumda kira ve ev fiyatlarını arttıran bir durum olarak öne çıkıyor" dedi ve hükümetin bu konuda adım atmasının gerektiğini söyledi. 

Başaran, birden çok konutu olan ve bunu boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınması gerektiğini dile getirerek, "Yurt dışında bazı ülkelerde bu uygulamalar mevcut. Böyle bir uygulama ülkemizde de yaygınlaşırsa yatırım amacıyla ev alanlar bu evleri elinden çıkarmak isteyecektir. Bu da fiyatlara olumlu yansıyacaktır" şeklinde konuştu. 

Akaryakıt fiyatlarında son dakika depremi! Benzin, motorin, LPG resmen uçtu! Sürücüler dikkat! 

Kira anlaşmazlığı yeni uygulanmaya başlanan arabuluculuk sayesinde çözüldü!

TOKİ'de indirim müjdesi! Bakan oranı açıkladı


Geri Dön