03 / 01 / 2025

Boşanan çiftlerde evin yüzde 61.8'i kadına verilecek!

Boşanan çiftlerde evin yüzde 61.8'i kadına verilecek!

Mahkeme çiftin 11 yıllık evlilikte ne kadar tasarruf edebileceğini hesaplattırdı. Konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na kadar gitti. Sonuç: Evin yüzde 61.8'i kadına, yüzde 38.2'si erkeğe...



Yargıtay: Evin yüzde 61.8 kadına, yüzde 38.2'si erkeğe

Almanyada çalışan Permin U. ile Cevat U., Türkiyeye döndükten sonra Ankarada ev aldı. Çift boşanmak istediğinde Permin U. kooperatif evinin peşinatını Almanyada işten ayrılırken aldığı tazminatla taksitleri ise altınlarıyla ödediğini iddia etti; evin tamamını istedi. Bilirkişi; Cevat U.nun gelirinin 2/10unu şahsi harcamalarına 4/10unu evi, eşi ve çocuklarının giderlerine harcayacağı, 4/10unu tasarruf edebileceği, Permin U.nun ise gelirinin 2/10unu kişisel ihtiyaçlarına sarf edeceği, kalan 8/10un tasarruf olacağı hesaplanmıştır dedi. Bilirkişi, Permin U.nun daha çok para biriktirme ihtimali nedeniyle evin yüzde 61.8sinin kendisine verilmesi görüşünü savundu.

Aile şirket değil

Ankara 10. Aile Mahkemesi ise Aile bir şirket değildir diyerek bilirkişiyi dikkate almadı.

Temyizde Yargıtay ile yerel mahkeme arasında gidip gelen dosya sonunda Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna geldi. Yerel mahkemenin itirazını benimseyen kurulun kararı kesinlik taşıyor. Çift evi yüzde 61.8eyüzde 38.2 oranda paylaşacak.

Diğer davalarda aynı oran kullanılır mı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun mal paylaşımına ilişkin yeni içtihatını Radikal için yorumlayan Avukat Nilgün Aslan, 2002 öncesine ait edinilen taşınmazlara ilişkin katkı oranları hesaplanabiliyordu. Bilirkişiler, bu oranları tanık beyanı ve dosya kapsamına göre hesaplıyordu. Bu olayda oranlamanın tamamen bilirkişinin düşüncesine göre yapıldığı anlaşılıyor. Bu şekildeki bir oranlamanın, benzer bütün davalar için söz konusu olması beklenemez görüşünü savundu.
Radikal/Mesut Hasan Benli


Geri Dön