24 / 11 / 2024

Boşanma sürecinde ev paylaşımı!

Boşanma sürecinde ev paylaşımı!

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Boşanma sürecinde ev paylaşımı nasıl olur'' sorunu yanıtladı. İşte o haber...




Eşim iki kardeş. Babaları büyük oğluna bir daire verdi, benim eşime de bir daire sattı. Biz boşanmak üzereyiz. Benim bu daire üzerinde bir hakkım olur mu? 


Eşlerin boşanmalan durumunda ortaya edinilmiş mallara katılma rejimi denilen sistem çıkar. 

Bu sistemde, eşlerin evlilik birliği içinde edindiği malların değerinin denkleştirilmesine gidilir. Denkleştirme talebi boşanma halinde de yapılabilir. Yani siz mahkemeden edinilmiş mallara katılma sisteminin tatbikini isteyebilirsiniz. Böyle bir talepte eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri mallann değeri karşılaştırılır, fazla değerde mal edinen, diğerine fazlalığın yansını para olarak öder. Sizin eşiniz de evlilik birliği içinde bir daire satın aldığına göre bu daire edinilmiş mallara katılma sistemine dahildir ve hesaplara girer. Şayet bu bir bağış olsaydı bu sisteme dahil olmayacaktı. Ancak yazınızda açıkça satıştan söz ediyorsunuz, bu halde edinilmiş mallara katılma sistemine dahil olmuştur. 

Zira bağışlar bu sistemin dışındır. 

Anladığım kadan ile sizin sorunuz miras payı konusunda. Yukarıda açıkladığım gibi bir hakkınız olabilir ama mirasçılık konusunda bir hakkınız yoktur. 

Miras ancak eşin ölümü halinde ve evlilik birliği devam ederken söz konusu olur, sizin bu günkü aile tablonuzda söz konusu olmaz. Ancak aile hukuku hükümleri çerçevesinde yukarıda anlattığım sistemin uygulanması mümkündür.




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön