23 / 12 / 2024

Bostancı Piyalepaşa Külliyesi koruma altına alındı!

Bostancı Piyalepaşa Külliyesi koruma altına alındı!

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yer altı otoparkı yapılmak istenen geçmişi 16. Yüzyıla dayanan tarihi Piyalepaşa Külliyesi Bostancı’nı kültür varlığı olarak korumaya alıp projeyi iptal etti.



Konuyla ilgili Beyoğlu Kent Savunması ve Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, bostanın bulunduğu yere gelerek açıklama yaptı. Açıklamaya CHP ve HDP’li milletvekilleri de destek verdi.


Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar, “Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde yer alan geçmişi 16. Yüzyıla kadar uzanan tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı, bir süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yapılmak istenen zemin altı otopark projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bu proje İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nu 08.10.2013 tarih ve 1711 sayılı kararıyla onaylanmıştır. Projeye bostanın altında otopark inşa edilecek, üstündeki bostan alanı da bir park düzenlemesine kurban edilecekti.” dedi.


BOSTANLAR 16. YÜZYILDA CAMİNİN GİDERLERİNİ KARŞILAMAK İÇİN KURULMUŞTU


Bu bostanın günümüze ulaşan son örnek olduğunu belirten Ozar, şu ifadeleri kullandı: “Piyalepaşa’nın vakfiyesine göre 16. Yüzyılda caminin inşa edildiği alanda bostanlar bulunmaktaydı. Külliye inşaatından sonra geriye kalan bostanlar, külliyenin inşası ve sonrası için akar olarak değerlendirilmiştir. Günümüze ulaşabilen yaklaşık 8 dönümlük bostan alanı da bu bostanlardan geriye kalan son parçadır. İşte bu gerekçelerle hazırladığımız bilimsel rapor ve eski harita, fotoğraf gibi belgeleri içeren eklerle yaptığımız başvurular neticesinde konuyu değerlendiren kurul, 07.09.2015 tarih ve 2719 sayılı kararıyla Piyalepaşa Camii Bostanı’nı tescillemiştir. Kurul kararında; 1467 ada 2,3,9 ve 10 parsellerde akarı olarak kullanıldığı anlaşılan camilerin giderlerini karşılamak üzere vakıflara gelir sağlayan bostanların günümüze ulaşan son örneği niteliğindeki bostan alanının özgün arazi kullanım biçiminin devamı olması kültürel ve estetik değeri bulunması, cami bostan birlikteliğinin geriye kalan örneğini temsil etmesi nedenleriyle Osmanlı tarım teknolojisinin mimari unsuru olan su kuyusu ve havuz ile birlikte bütüncül olarak tescilleyerek bir bostanı kültür varlığı olarak kabul edip korumaya alan ilk karara imza atmıştır.”


KORUMA KURULU İBB’NİN ZEMİN ALTI OTOPARK PROJESİNİ İPTAL ETMİŞTİR


Koruma kurulunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin zemin altı otopark projesini aldığı kararla iptal ettiğini söyleyen Yiğit Ozar, “Piyalepaşa Camii Bosatanı’nı bostan olarak tescilleyen kurul, Piyalepaşa Camii önü rekreasyon düzenleme projesini onayladığı 08.10.2013 tarihli ve 1711 sayılı kararını da yeni bulgular nedeniyle bozarak mevcut zemin altı otopark projesini tamamen iptal etmiştir. Ayrıca Piyalepaşa Külliyesi’nin günümüze ulaşamayan birimlerinden olan tescilli hamam için de kazı yapılması kararı almıştır. Böylece Piyalepaşa Camii’nin bostanıyla, çevresiyle bir bütün olarak korunması sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de, “Böylesi yerler aslında kentin belleğinde kültürel miraslardır. Burası Piyalepaşa Külliyesi’nden önce de varolduğunu söyleniyor. Böylesi bir kültürel mirasın ısrarla korunması, ısrarla sermaye birikimine, betonlaşmaya sokulmaması bunun için mücadele son derece önemli. Bildiğiniz gibi Yedikule’deki bostanlar için de mücadele ediyor arkadaşlarımız. Buranın kültürel bir miras olarak tescillenmesi bostanlar, koruluklar için verilen mücadelelere emsal oluşturacak. Hepimizin buraları korumak gibi bir sorumluluğu var.” dedi.


Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ise, “Yeşile ve doğaya, çevreye duyarlılığımız her zaman devam edecektir. Piyalepaşa Bostanları ile ilgili bir soru önergesi vermiştik. Toprak kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi vermiştik. Anıtlar Kurulu’yla da üç ayrı toplantı yaptık. Ve sonucunda böyle bir karar alınmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Demek ki sahip çıkıldığında gerek son cami bostanı olarak kalan burası gerekse diğer alanlarımız bir başkasına peşkeş çekilmekten kurtarılabiliniyor.” ifadelerini kullandı.


Sözcü


Geri Dön