06 / 05 / 2024

Botanika'dan 4 mevsim güzel bir bahçe için tavsiyeler!

Botanika'dan 4 mevsim güzel bir bahçe için tavsiyeler!

Yazın en fazla vakit geçirilen bahçelere, bir sonraki sene yine aynı güzelliğini koruyabilmesi için kış bakımı yapmanın zamanı geldi. Yazın her gün sulanan ve temizlenen bahçeler için şimdi aksatılmaması gereken işlerin başında budama geliyor



Bahçe bakımı mevsim ne olursa olsun önem taşıyan bir iş. Bahçe bakımında en sağlıklı sonuçları almak için doğru zamanda, doğru araçları seçmek gerekir. Özellikle budama bu anlamda kritik bir yere sahip. Yanlış zamanda bitkiye zarar vererek yapılan budamalar bitkiyi kaybetmenize neden olur.

Türkiye'de hobi bahçeciliği alanında öncü firma Botanika, ürünlerinde kalite, ergonomi ve tasarımı bir araya getiren Finlandiya hobi bahçeciliği firması Fiskars budama makasları bahçeseverlerin en büyük yardımcısı. Fiskars budama makasları sağ ve sol elini kullananlar için rahat, sağlam ve karbon çelikten tasarımlarıyla bahçelerin canlı ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Bitki ve çiçekler hastalıklara, zararlılara ve dış koşullara karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlayan kış budaması, soğuk olmayan yerlerde bütün kış yapılabilir.

Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken budamanın ne zaman, ne şekilde, hangi araçlarla yapılacağı. Botanika Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı, budama ve budama araçları ile ilgili olarak "Bitkilerin bakımı, en az bizlerin kendimize yaptığımız bakımlar kadar önem ve hassasiyet gerektirir. Bahçeyle ilgilenen herkes çok iyi bilir ki yanlış zamanda, yanlış bahçe ekipmanı kullanılarak yapılan bakımlar bitkinin küsmesine hatta ölmesine neden olabilir" dedi.

BİTKİ BUDAMANIN YOLLARI

Budama açık ve durgun bir havada, yağmursuz, don olmayan bir günde yapılmalı.

Budamalar mümkünse iki aşamada yapılmalı.

İlk aşamada obur dallar, kırık ve zedelenmiş dallar, yere değen dallar, iç kısımlarda kalan dallar, lidere rakip dallar, dik gelişen dallar alınır. Kısaca sağlık budaması yapılır.

İkinci aşamada budama yeterli görülmez ise yeşil dal budaması yapılmalı.

Budama kesit yüzeyleri mantar enfeksiyonu ve böcek zararlarına karşı aşı macunuyla kapatılmalı.

Gövdede gereksiz yaralanmalara ve kabuk yırtılmalarına neden olunmamalı, budama sadece dal dokusunu uzaklaştıracak şekilde yapılmalı. Budamada yapılan yanlış bir müdahale bitkinin gereksiz yere strese girmesine neden olabilir. Botanika, Fiskars budama makaslarıyla bu hassas konuda herkese yardımcı oluyor. Botanika Fiskars budama makasları, kolay ve basit kullanımlarıyla bitkilerin hastalıklara, zararlılara ve dış koşullara karşı daha dayanıklı hale gelmelerini sağlıyor.

Yenişafak


Geri Dön