Ekonomi

BOTAŞ iddialarının ardından Gazprom iki ülkenin borcunu erteledi

BOTAŞ erteleme istedi iddiasının ardından Gazprom iki ülkenin doğalgaz borcunu erteledi.Bloomberg haber ajansı, BOTAŞ'ın da Gazprom'dan ödemelerine ilişkin erteleme talep ettiğini iddia etmişti

Rus enerji şirketi olan Gazprom, Macaristan’a ait doğalgaz borçlarını 3 yıllığına erteleme talebini onayladı. Bloomberg haber ajansı, BOTAŞ'ın da Gazprom'dan ödemelerine ilişkin erteleme talep ettiğini iddia etmişti.

Rusya’dan alınmış doğalgaz borçlarına erteleme taleplerine Macaristan ve Moldova da katıldı. Macaristan  medyasında yer alan haberlerde ise  Rusya ile Macaristan önümüzdeki kış için Rus doğalgazı ödemelerinin kısmen ertelenmesi adına anlaşma sağladı.

Bahsi geçen anlaşmada Macar devlet enerji şirketi MVM ile Rus şirketi olan Gazprom arasında imzalandı. İmzalanan anlaşmada, belli fiyatın altında kalan ödemelerin hemen yapılması, belirlenmiş bu fiyatın üstündeki borçların ise gelecek üç ay içerisinde eşit olarak ödemeler şeklinde yapılabileceği belirtiliyor.

Macaristanın hükümet yetkilileri, Gazprom ile yapılan anlaşmanın, ülkenin 3.4 ila 4.5 milyar euro'luk tutarda borcunun ertelenebileceği anlamına gelebileceğini aktardı.

MACAR PARASI DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Bloomberg haber ajansı ise anlaşma hakkında çıkan haberlerde, artmakta olan enerji fiyatlarının Macar ekonomisini etkilediğini ve ülkenin para birimi forintin, değer kaybederek rekor düzeyde düşük seviyeleri gördüğünü belirtti.

Macar parası Forint geçtiğimiz hafta euro karşısında yüzde 4 düşüşle gerilemiş, 2022 yılının başından bugüne kadar yüzde 13’ün üzerinde kayıp yaşamıştı. Böylece macar parası forint, Arjantin pesosu ve Türk Lirasından sonra 2022 yılı için en kötü performans gösteren para birimi oldu.

Bu gelişmelerle birlikte Gazprom'dan Moldova’ya ilişkin açıklama geldi. Moldova'ya bu ay günlük 5.7 milyon metreküp doğalgaz sevk edileceğini belirten şirket, Moldova'nın 2022 boyunca sevk edilen gaza ilişkin ödemelerini sık sık ihlal ettiğini açıkladı.

MOLDOVA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Gazprom açıklamasında, ‘’Gazprom, 20 Ekim'e kadar ödeme yükümlülüğünün ihlali durumunda gaz tedarikini tamamen kesme ve sözleşmeyi feshetme hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarını saklı tutmaktadır. Gelecekte, Moldova tarafından sözleşme koşullarındaki değişiklikleri ima eden herhangi bir talep, yalnızca sözleşmeye uygun yapılacak ilaveler şeklinde resmileştirilecektir"

Moldova'da 2022 yılının ocak ayında yeterli miktarda doğal gaz temin edilememesi sebebiyle olağanüstü hal ilan edilmişti.