Ekonomi

BOTAŞ’tan açıklama geldi: Doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı

BOTAŞ'tan doğalgaz depolarına ilişkin yapılan açıklamada, Tuz Gölü hem de Silivri Tesislerinde depo doluluk oranı yüzde 100'e ulaştığı belirtildi. Açıklamada "Silivri Yer Altı DoğalGaz Depolama Tesisi rezervuarlarında 4.6 milyar metreküp depolama gazı bulunmakta" ifadelerine yer verildi.6 milyar metreküp depolama gazı bulunduğu, Tuz Gölü ve Silivri tesislerinde ise depo doluluk oranının yüzde 100'ü bulduğu bildirdi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), tarafından yapılan açıklamada Silivri Yer Altı DoğalGaz Depolama Tesisi rezervuarlarında 4.6 milyar metreküp depolama gazı bulunduğu, Tuz Gölü ve Silivri tesislerinde ise depo doluluk oranının yüzde 100'ü bulduğu bildirdi.

BOTAŞ'tan, basın yayın organlarında yer alan "Doğalgaz depolarında 600 milyon metreküp eksik var" başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama geldi.

Söz konusu açıklamada, BOTAŞ aleyhine algı oluşturmaya yönelik gerçek dışı haberlerle kamuoyu gündeminin meşgul edildiği savunuldu.
 

Dünyada benzeri görülmemiş bir enerji krizinin tecrübe edildiği bu dönemde, BOTAŞ'ın Türkiye'nin kesintisiz enerjiye kavuşması için dünya ölçeğinde projeleri hayata geçirerek büyük bir çaba ve özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünün altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kuruluşumuz bünyesinde bulunan Silivri Yer Altı Depolama Tesisi faaliyetleri Silivri Yer Altı DoğalGaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esaslarına göre devam etmekte olup depolama faaliyetleri ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) düzenli olarak veri paylaşımı yapılmaktadır. Silivri Genişletme Projesi kapsamında tesisin yüzde 100’ünün tamamlanmasına yönelik faaliyetler de devam etmektedir.

Bu kapsamda gerçekleştirilen kapasite artışı sonucuyla birlikte hedeflenen 4,6 milyar metreküp toplam kapasite hedefine ulaşılmıştır. Temmuz ayı içinde Sayın Bakanımızın da ifade ettiği depolama değerleri ise o gün itibariyle ulaşılan kapasite artışını da içermektedir."

Açıklamada Silivri Yer Altı DoğalGaz Depolama Tesisi'nin 3,2 milyar metreküp olan toplam toplam depolama kapasitesinin 4,6 milyar metreküpe çıkması ile depolama lisansının tadili amacıyla EPDK'ye 3 Ağustos tarihinde başvuru yapıldığına işaret edildi. Açıklamada, depolama lisansı alım sürecinin EPDK nezdinde devam etmesi nedeniyle bildirimlerin mevcut lisans değerleri dikkate alınarak yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu açıklamada, "Silivri Yer Altı DoğalGaz Depolama Tesisi rezervuarlarında 4,6 milyar metreküp depolama gazı bulunmakta olup, hem Tuz Gölü tesisi hem de Silivri tesislerinde depo doluluk oranı yüzde 100'e ulaşmıştır." bilgisine yer verildi.