20 / 05 / 2024

Bowling salonları konut projelerine de girdi

Bowling salonları konut projelerine de girdi

Üniversite öğrencileri sayesinde sayıları 20 yılda 200'e ulaşan bowling salonlarında labutları devirmenin bedeli yılda 60 milyon TL'yi buluyor



Her bir bowling hattının 60 bin dolara mal olduğu bu salonlarda, bowlingin yanı sıra, bilardo, langırt, pinpon, basket ve hokey gibi masa oyunlarına da ağırlık veriliyor.

Türkiye'de ilk kez 1989 yılında Galeria Alışveriş Merkezi'yle tanıştığımız bowling salonlarının sayısı, üniversite öğrencileri sayesinde 20 yılda 200'e ulaştı. İşletmeci kuruluşlara her bir hattın 60 bin dolara mal olduğu bu salonlarda, labutları devirmenin bedeli de yılda 60 milyon TL'yi buldu. 20 atıştan oluşan her bir oyun için kişi başına 4 TL ile 12 TL arasında değişen ücretlerin ödendiği salonlarda, bowlingin yanısıra, bilardo, langırt, pinpon, basket ve hokey gibi masa oyunlarına da ağırlık veriliyor.

Konut projelerine de girdi
Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de alışveriş merkezleriyle beşlayıp, otel, spor salonları, üniversite kampüsü ve şirketlerin sosyal tesisleriyle yaygınlaşan bowling salonları, artık farklılık yaratmak isteyen yeni konut projelerine kadar girdi. Bu salonlarda bowling oynayanların sayısı da 5 milyona ulaştı. Yılda ortalama 15 salonun açıldığı Türkiye'de, bowling hat sayısı da 1500'ü buldu.

Bu salonlara çocukların oyalanmalarını sağlamak amacıyla oyun makineleri, minik dönme dolaplar ve zeka geliştirici oyun alanları da kuruluyor. Böylece salonlarda yetişkinler bowling oynarken, çocuklar beceri oyunlarıyla zaman geçirmalari sağlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bowling, alışveriş merkezlerinin olmazsa olmazlarından biri haline geliyor. Alışveriş merkezlerinin önceden planlanmamış salonlarına bowlingi yerleştirmek zor olduğundan, planlamanın inşaat aşamasında yapılması gerekiyor.


Sektörde 5 firma var
Türkiye'de salonların dekorasyonunu, hat, labut, top, ayakkabı ve bowling makinesinin üretim, kurulum ve bakımını sağlayan kuruluş sayısı 5'i geçmiyor. Bu kuruluşlar arasında ön plana çıkan Amerikan AMF ve Brunswick'in pazardan aldığı pay yüzde 85'i buluyor. Otomatik labut yerleştirme makinesini 1950 yılında dünyada ilk kez üreten firma olma özelliği de bulunan AMF'nin, Türkiye'de kurduğu salon sayısı 114'ü buluyor.


Maliyeti 150 bin dolar
Sert ahşap topların yerini plastik topların almasının ardından geliştiridiği özel formülle üretim gerçekleştiren Brunswick'in salon sayısı da 53'e ulaşıyor. İtalyan Switch firmasının ise şu ana kadar kurduğu 10 bowling salonu faaliyet gösteriyor. Ayrıca, fiyat avantajı sayesinde Uzakdoğu ürünleriyle oluşturulan bowling salonlarının sayısı da hızla artıyor. Bowling kurulum maliyetinin hat başına 60 bin dolar ile 100 bin dolar arasında değiştiği bu salonlarda maliyet 150 bin dolardan başlıyor.


50 bin kişiye bir hat düşüyor
Sayıları hızla artmasına rağmen Türkiye'de her 50 bin kişiye bir bowling hattı düşüyor. Türkiye'de 200 bowling salonuyla 1.500 hat faaliyet gösterirken, tüm dünyada toplam 12 bin merkezde 250 binin üzerinde bowling hattı bulunuyor. Türkiye'de bowling oynayanların 2 milyonu düzenli olarak salonlara giderken, sporcu sayısı da 3 bini buluyor. Bu sporcuların 650'si ise Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu bay - bayan kategorilerinde birinci, ikinci ve üçüncü liglerde oynuyor.

4.5 milyon sporcu var
123 ülkede bowling oynayanların sayısı 110 milyonu buluyor.
Tüm dünyadaki bowling salon sayısı 12 bini hat sayısı da 250 bini buluyor.
Her gün 7 milyon kişi bowling oynuyor.
Tüm dünyada 4 milyon 540 bin lisanslı profesyonel bowling sporcusu bulunuyor.
Toplam bowling yatırımı 50 milyar doları aşıyor.
Bowling oyuncularının yüzde 46'sını bayanlar oluşturuyor.
Erkan ÇELEBİ/Hürriyet


Geri Dön