23 / 11 / 2024
fuzul

Boya sektöründe büyüme inşaata endeksli!

Boya sektöründe büyüme inşaata endeksli!

2013'ü az da olsa büyüme ile kapatan boya sektörünün 2014 performansında motor güç ihracat olacak. Beklentiler gelecek yıl ihracatın yüzde 10 artacağı yönünde ağırlık kazanıyor. İç pazar ise inşaata endeksli...




2013'ü az da olsa büyüme ile kapatan boya sektörünün 2014 performansında motor güç ihracat olacak. Beklentiler gelecek yıl ihracatın yüzde 10 artacağı yönünde ağırlık kazanıyor. İç pazar ise inşaata endeksli... 


Türk boya ve hammaddeleri sektörünün 2013 yılında ülkenin gelişme hızıyla paralel bir gelişme dinamiği içinde olduğu görülüyor. Her ne kadar ihracattaki gelişme olumlu bir şekilde devam etmekte ise de genel sektörel büyüme hızının geçmiş yıllardaki oranların altında kalacağı öngörülüyor. Bu öngörünün en temel gerekçesi ise inşaat boyaları pazarının beklenen performansı gösterememesi oldu. Buna karşın sanayi boyalan pazarının domine ettiği sektör, yüzde 4-5'lik büyüme hedeflerine ulaşamasa da 2013 yılını küçük de olsa büyüyerek kapatacak. 


TEMKİNLİ İYİMSERLİK 


Sektör temsilcilerinin açıklamalarından çıkan sonuç; 2014 yılının geride kalan yıla göre daha zor olacağı yönünde. Her yıl olduğu gibi sektör performansının en belirleyici alanı inşaat sektörü olacak. Başta kentsel dönüşüm olmak üzere büyük emlak projelerinin seyri inşaat boyalan pazarının büyüme dinamiklerini oluşturacak. Sanayi boyalannın performansında ise ihracat ve kamu yatınmlan belirleyici olacak. Mevcut verileri, değerlendirmeler ve beklentiler paralelinde 2014 yılında 2013 yılının üzerine çıkabilmek, boya sektörü için daha gerçekçi bir hedef gibi görünüyor. 


İHRACATLA BÜYÜYECEK 


Pazarda yaşanan daralmaya karşın ihracat alanında son 10 yıldır sergilenmekte olan yüksek performans sektör için 2014 yılında da itici güç olmaya devam edecek gibi. Nitekim 2012 yılında (boya, hammadde ve yapı kimyasalları dahil) 840 milyon dolar olarak gerçekleşen boya ihracatının 2013 yılını yaklaşık 1 milyar dolarla kapatacağı öngörülüyor. Bu rakamın 2014 yılı sonunda en az yüzde 10 artışla 1. 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektör değişik coğrafyalarda 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracat dalındaki yüksek performansına karşın hammadde girdisinde, kimya sektörünün genelinde olduğu gibi, yüzde 70'leri bulan boya hammadde ithalatının 2013 yılı sonunda 1.8 milyar dolar seviyelerine çıkabileceği tahmin ediliyor. 2014 yılında boya sektörünü etkileyebilecek 2 temel faktör dikkat çekiyor. İlki yurt içi talebin seçim süreci ile beraber hareketlenmesi ve pazarın daha yüksek bir gelişme hızı içinde olabileceği yönündeki beklentiler. İkincisi ise uluslararası ticarette yaşanacak gelişmeler. Boya ve hammaddeleri sektöründe önümüzdeki dönemde yapılacak yatıranların yabancı sermaye ile entegre olarak yoğunlaşacağı öngörülüyor. 


Diğer önemli bir beklenti alanı da sektörün temel girdileri olan hammadde ürünlerindeki yeni yatırım beklentisi. 

Boya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis: "2013'ün üzerine çıkabilmek bile başarı olacak" Bu yıl küresel parasal daralma fiilen başlıyor olacak, bunun yarattığı psikolojik ortam dalgalanmaları beraberinde getirebilir. Bunun yanında özellikle Avrupa ekonomisinin performansı Türkiye ekonomisinin performansını doğrudan etkiliyor.

Avrupa'da bir hareket, bir kıpırdanma var fakat tedirginlik de devam ediyor. Konjonktürel açıdan 2014, 2013'ten daha zor bir yıl olabilir. Ayrıca tabii ki Türkiye'nin özelindeki ve yakın çevresindeki sıcak gündem maddeleri de 2014 yılının ekonomik performansının belirlenmesinde belirleyici olacak. 


2014 yılı sektörümüz açsından tahmin yapabilmenin zor olduğu yıllardan biri. İnşaat boyalarının performansının büyük ölçüde ekonomik büyüme ile bağlantılı olacağını düşünüyoruz. Sanayi boyalarının performansında ise ihracat ve kamu yatırımları belirleyici olacaktır. Eldeki veriler ve beklentiler paralelinde 2014 yılında 2013 yılının üzerine çıkabilmek gerçekçi bir hedef olur. 


Dünya Özek Ek 


Geri Dön