05 / 11 / 2024

Boya sektörünün dünya çapındaki temsilcileri İstanbul'da buluşacak

Boya sektörünün dünya çapındaki temsilcileri İstanbul'da buluşacak

Dünya genelinde yılda 30 milyon ton üretimle 72 milyar dolarlık bir pazar yaratan boya sektörünün dünya çapındaki temsilcileri İstanbul'da buluşacak




26-28 Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan Paintistanbul 2010 Uluslararası Kongre ve Fuar organizasyonuna 800 katılımcı ve 50 bin kişinin beklendiğini söyleyen Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı şu bilgileri verdi:
pai
"İki yılda bir Almanya'nın Nürnberg kentinde yapılan fuarda 800 firma bir araya gelir. Orası boyanın kâbesi. 2010 yılında benzer bir çalışmanın Türkiye'de yapılması hem kendimizi tanıtmamız için gerekli. Hem de kongrenin ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkede yapılması bizim için önemli. Fuara 800 katılımcı, 50 bin kişinin gelmesini bekliyoruz."
Derneğin Türkiye'nin bir merkez olması için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Yiğitbaşı şöyle devam etti:
"Dubai, Kahire, Rusya, Kuzey Afrika arasında iyi bir merkez olabiliriz. Türkiye'deki kapasite kullanımı yüzde 65'leri aştığında Türkiye'ye daha çok yatırımcının ilgi duyacak. Avrupa boya üreticileri arasında altıncı sırada yer alıyor. 2009 yılında boya sektöründe öngörülenden daha da az bir küçülme yaşanacağını ve yılın 2008 değerlerine yakın kapanmasını bekliyoruz."


Rakamlarla boya sektörü

-Dünya boya üretimi 30 milyon ton, pazar büyüklüğü 72 milyar dolar.
- Pazarın 2011 yılında 35 milyon ton ve 90 milyar dolara ulaşması bekleniyor
- Pazarda ilk sırayı yüzde 38 ile ABD alıyor. Türkiye'nin payı yüzde 2.
- Dünya boya ihracatı 50, ithalatı ise 51 milyar dolar olarak gerçekleşti
- Türkiye'de yıllık 800 bin ton boya üretimiyle Avrupa altıncısı.
- Üretimin yüzde 10'u ihraç edilen boya ve yan ürünlerinin değeri 450 milyon dolar.
- Türkiye'de kişi başı yıllık tüketim 12 kilo, hedef 20 kiloya ulaşmak.
- Türkiye'de 600 adet üretici var. 200 bin kişi istihdam ediliyor.

İstanbul  renklenecek
2010 İstanbul Kültür Başkenti projesini desteklediklerini ifade eden Yiğitbaşı, şunları söyledi:
"Kalkınma Ajansı'yla ortak yürüttüğümüz proje çerçevesinde Vatan Caddesi'nden Atatürk Havalimanı'na kadar olan E6 güzergahı üzerindeki mekanları boyayacağız. Boya desteğini derneğimiz verecek. Ajans da işçilik maliyetlerini üstlenecek. Bu çerçevede ilk pilot çalışmamızı Bayrampaşa'daki 172 bina üzerinde yaptık" dedi.(Milliyet)

Konuyla ilgili diğer gazeleterde yer alan haberler:

Batı Avrupa doydu, boyada yatırım Türkiye'ye kayıyor

Türkiye'nin yıllık 800 bin ton üretim kapasitesi ile Avrupa'nın 6'ncı büyük boya üreticisi olduğunu belirten Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, "Batı Avrupa'da doygunluğa ulaşan çok uluslu boya üreticilerinin yeni yatırımlarını Ortadoğu, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye'ye kaydırıyor" dedi.

Yiğitbaşı, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımcılarının yeni üretim alanı haline geldiğini söyledi.

İhracat yüzde 15 artar

Krizin etkisiyle sektörün 2008 yılında yüzde 4 küçüldüğünü söyleyen Ahmet Yiğitbaşı, "2009 yılında boya sektöründe öngörülenden daha az bir küçülme yaşanmasını ve yılın 2008 değerine yakın kapanmasını bekliyoruz" dedi. 2088 yılı sonunda sektörün ihracatının 450 milyon dolar civarında gerçekleştiğini belirten Ahmet Yiğitbaşı, 2009-2013 yılları için yıllık yüzde 15'lik ihracatının öngörüldüğünü kaydetti. Yiğitbaşı, en büyük ihracatın Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını söyledi.

Dünya boya üretiminin 72 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten BOSAD Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, boya pazarının 2011'de 35 milyon tonluk üretim miktarına ve 90 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Yiğitbaşı, şöyle konuştu: "Türk boya sektörünün toplam üretim kapasitesi yıllık 800 bin ton, kapasite kullanımı ise yüzde 65 düzeyinde. Türk boya sanayiinin dünya pazarlarından aldığı pay yüzde 2 civarında. 2008 yılında Türkiye'de toplam boya pazarının 2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Pazarda ilk sırayı yüzde 38'lik payla Amerika ülkeleri alırken, bu ülkeleri yüzde 36 ile Asya-Pasifik ülkeleri ve yüzde 26 ile Avrupa ülkeleri izliyor."

Yüzde 20'si kayıt dışı

Türk boya sektöründe büyük ve gelişmiş üretim teknolojisine sahip 20 civarında firma olduğunu belirten Ahmet Yiğitbaşı, "Sayısı bilinmeyen ve toplam boya üretim hacminin yüzde 15-20'sine ulaşan, kayıtdışı üretim yapan kuruluşların sektörde yer alması ana sorunlarımızdan biri" diye konuştu.

Paintistanbul 2010'da

BOSAD Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, boya sektörünün tanıtımına ve bilinirliğinin artırılmasına yönelik olarak BOSAD tarafından düzenlenen "Paintistanbul-Uluslararası Boya Kongre ve Fuarı'nın da Eylül 2010'da İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirtti. Yiğitbaşı, "2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı ile Bosad'ın ortaklaşa oluşturduğu ve şehrin E-6 güzergahı üzerinde yer alacak mekanları iyileştirme ve boyama projemiz yerel yönetimlerin destek ve karar sürecini bekliyor" diye konuştu.

Boya tüketiminin dağılımı

İnşaat boya-vernik:55

Ahşap mobilya boyası:15

Deniz boyaları:3

Metal boya vernik:9

Toz boya:7

Diğer boyalar:2 (Hürriyet)

 


Geri Dön