Boyner Büyük Mağazacılık ile YKM'nin evliliği mahkemelik oldu!
Satın almanın duyurulduğu şubat sonundan bu yana açıklamaların arkası kesilmiyor. Satış en sonunda mahkemelik oldu
Türkiye'nin en büyük perakende zincirlerinden Boyner'in, rakibi YKM'yi satın alma süreci yılan hikayesine dönüyor. Satışın duyurulmasının ardından iki grubun hissedarlarından birbiri ardına gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. Peki durum nasıl bu hale geldi
Herşey 24 Şubat 2012'de Boyner'in borsaya yaptığı açıklamayla başladı. Açıklamada Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, YKM'nin yüzde 63 hissesinin Boyner Büyük Mağazacılığa devredilmesini sağlayacak anlaşmayı imzaladıklarını duyuruyordu. Buna göre Boyner, Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Ticaret ve Sanayi AŞ (YKM) hisselerinin yüzde 63'ünü ve Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama AŞ'nin (YKM Pazarlama) yüzde 20,62'sini satın almıştı. Yaklaşık 190 milyon lira olması beklenen bu alım işlem, Rekabet Kurumu tarafından onaylanması halinde hayata geçecekti.
5 gün sonra itiraz geldi
Açıklamadan 5 gün sonra yani 29 Şubat'ta YKM'nin hissedarlarından Tan Ailesi, şirketin Boyner'e satışıyla ilgili kendilerine danışılmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Aileden yapılan açıklamada "Evlilik iki tarafın rızasıyla olur. Satışa cennette evlilik denilemez" değerlendirmesi yapıldı. Satışı kendilerinin de basın toplantısından sonra duyduklarını ileri süren aile, kendilerinden gizli düzenlenen satış operasyonuyla ilgili hem bir ferdi TÜSİAD Başkanlığı görevini de yürüten Boyner Ailesini, hem satışta parmağı bulunan City Group'u, hem de Tan Ailesi'ni temsil eden Credit Suisse'i suçluyordu. Tan Ailesi, satışın rızaları dışında yapıldığını savunuyordu.
Boyner'den jet yanıt
Boyner Mağazacılık ise bir açıklamayla hemen Tan Ailesi'ne yanıt verdi. Boyner, açıklamasında kısaca YKM'nin tek sahibinin Tan Ailesi olmadığını, şirketin çoğunluk ortaklarının hisselerini satma arzusu içinde olduklarını, kendilerinin de bu hisselere talip olarak hukuk çerçevesinde bu payları almak üzere anlaştıklarını belirtiyordu. Grup, satın alma işlemi tamamlanmadığı için YKM'nin mevcut hissedarları arasında vuku bulmuş olabilecek görüş ayrılıklarına taraf olmak istemediğini de bu açıklamaya ekledi.
Satış mahkemelik oldu
Satışla ilgili son gelişme ise bugün yaşandı. YKM'nin ortaklarından Tan ailesi, diğer iki ortağın hisselerinin Boyner Mağazacılık'a satışında, hissedarı bulunduğu YKM markalarının devrinin hükümsüzlüğü gerekçesiyle yargıya başvurdu. Tan ailesi adına Gülay Tan tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Satın alma sürecinde tarafımıza hiçbir bilgi verilmemiştir; süreçte usulsüzlük ve kanuna aykırılık olduğuna inanmaktayız. Halen ana şirkette yüzde 37, diğer satılan iki şirkette toplamda yüzde 40'ın üzerinde ve markada yüzde 50 olan paylarımızdan doğan haklarımızı korumak adına konuyu yargıya taşımak durumunda kaldık. Ayrıca, süreç tamamlanmadan YKM'nin tüm ticari sırlarının rakip kuruluş olarak gördüğümüz Boyner Büyük Mağazacılık ile bugünden paylaşılmasıyla ilgili gördüğümüz tehlike nedeniyle de hukuken gerekli gördüğümüz uyarıyı yaptık" denildi.
Boyner ve diğer hissedarlar kararlı
Tan ailesinden gelen açıklamaya hem YKM'nin çoğunluk hissedarları hem de Boyner Büyük Mağazacılık AŞ'den cevap geldi. YKM çoğunluk hisselerinin Boyner'e devredilmesi sürecinin tümüyle hukuka uygun olduğunu bildiren hissedarlar, onayların olmasına ilişkin sürecin bütün hissedarların haklarının en üst düzeyde korunarak ilerlediğini dile getirdiler.
YKM çoğunluk hissedarları Lale Güven Tuğlu ve Fethi Ağralı Aileleri'nin yaptığı açıklamada, Tan ailesinin değerlendirmeleri, onay sürecini olumsuz yönde etkilemeye yönelik girişim olarak değerlendirildi.
Boyner Büyük Mağazacılık AŞ ise "Boyner Grubu'na alenen hukuka aykırı biçimde kasten zarar vermeyi amaç edinen ve doğrudan itibar kaybı hedefleyen her tür beyana ve karalamaya karşı haklarımızı yetkili merciler ve mahkemeler önünde aramaya kararlıyız." açıklamasını yaptı. Açıklamada, ticari ve hukuki işlemin hiçbir zaman tarafı olmayan Tan ailesi tarafından salt Boyner Grubu'na itibar kaybettirmek maksadıyla yapılan açıklamaların, gerçeğe ve hukuka aykırı olduğu dile getirildi.
Kumaş mağazası YKM, çok katlı zincire döndü
1950 yılında Sultanhamam'da Nuri Güven tarafından bir kumaş mağazası olarak kuruldu. Nuri Güven, kızları Gülay (Tan) ve Lale'ye (Güven Tuğlu) genç yaşta şirket içinde önemli sorumluluklar almasını teşvik ederken, Ankara mağazasının başında bulunan Fethi Ağralı'ya da hisse verdi. Nuri Güven'in ardından YKM'nin ortaklık yapısı şöyle şekillendi: Gülay Tan (oğulları Saruhan ve Harun) ve Lale Güven Tuğlu (kızı Nuşin Oral ve oğlu Emir Kunt) ve Fethi Ağralı'ya (oğulları Tuğrul ve Turgay).
YKM'nin internet sitesine göre şirketin yönetim kurulu ise halen şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu Başkanı – A. Fethi Ağralı
Yönetim Kurulu Başkan Vekili – Gülay Tan (Mağazacılık A.Ş.)
Yönetim Kurulu Başkan Vekili – Lale Tuğlu Güven (Pazarlama A.Ş.)
Yönetim Kurulu Üyeleri: S.Oral Tan, F.Turgay Ağralı, Harun Tan, Nuşin Oral, Saruhan Tan, Emir Kunt.
64 mağazası var
Türkiye'nin ilk çok katlı mağazası YKM'nin 4 bine yakın çalışanı, 1.000'in üzerinde iş ortağı, yaklaşık 311 bin ürün çeşidi ve yıllık 40 milyon ziyaretçisi bulunuyor. Şirketin tarihinde ilk taksit sistemi, ilk mağaza kartı (Bonus), ilk SAP uygulaması, ilk chip'li kredi kartı, ilk online mağaza gibi Türkiye için önemli dönüm noktaları bulunuyor. Bugün Türkiye çapında 64 mağazası olan YKM, kendi yönetimindeki 38 mağazası haricinde 1961'den bu yana 26 bayi mağazası ile Bayilik Sistemi modelini uyguluyor.
Mehmet Dayıoğlu/Dünya