30 / 04 / 2024

Bozcaada imar sorunu Danıştay'a taşındı!

Bozcaada imar sorunu Danıştay'a taşındı!

Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı için daha önceden tepki gelmiş ve itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşınmıştı. Yanıt gelmeyince Danıştay'a dava açıldı!



Bozcaada 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına Bozcaada Forum'dan itiraz gelmiş ve yaklaşık bin itirazla konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşınmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 60 gün içinde herhangi bir yanıt gelmedi. Bu durumda 1.000 itiraz dilekçesine olumsuz yanıt verildiği kabul edilmiş oldu. 


Bozcaada Forum ve Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu avukatları tüm bu yaşanan durumlar üzerine idari mahkemede yürütmenin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesi talebi ile Danıştay'a dava açtı.  Böylece Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı yargıya taşınmış oldu. 


Açılan dava kapsamında itiraz edilen maddeler şunlar:


- Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı doğal ve sit alanlarını tahrip edici bir plandır. 


- Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında Bozcaada ve Gökçeada için özel hükümler düzenlenmiş ve bu hükümler adaları koruma ve geliştirmenin tersine rant amaçlı yapılaşma baskısını beraberinde getirmektedir. 


- Adalarda 1. derece doğal sit alanında kalan bölgelere ciddi yapılaşma getirilmektedir. 


- Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı mekânsal planlar yapım yönetmeliğine aykırıdır. 


- Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı planlama ilke bir plandır. 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön