27 / 04 / 2024

Bradford Üniversitesi, çevreci köy inşa etti!

Bradford Üniversitesi, çevreci köy inşa etti!

Britanya'daki Bradford Üniversitesi, öğrencileri için 'çevre dostu bir köy' inşa etti. 112 milyon TL'ye mal olan projede, öğrenciler güneş enerjisiyle yaşayıp kendi sebzelerini yetiştirecek



 

BBC'nin haberine göre; Britanya'da bulunan Bradford Üniversitesi, tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek bir çevre projesine imza atıyor. West Yorkshire bölgesinde yer alan üniversite, yapımı 40 milyon sterline (112 milyon TL) mal olan 'çevre dostu bir öğrenci köyü' inşa etti. Yerleşkede yaşayacak üniversite öğrencileri, bir gölün etrafına kurulan köyde güneş enerjisi kullanacak, çöplerini geri dönüştürecek ve kendi sebzelerini yetiştirerek hayatlarını idame ettirecek. 'Yeşil kompleks' adı verilen alan, çok yakında üniversitenin kampüsünde açılacak. Her birinin kendine ait avlusu ve bahçesi bulunan binalarda binden fazla yatak odası, öğrencilerin konaklaması için şimdiden hazır. Bir diğer ilginç uygulama ise, öğrencilerin ne kadar enerji ve su tükettiklerini sürekli takip edebilmeleri için alana yerleştirilecek göstergeler. En az miktarda enerjiyle yaşamayı başaranlara ödül olarak faturalarında indirim uygulanacak.

Binaları 'çevre dostu nitelikler' ve 'sürdürülebilirlik' bakımdan değerlendiren dünyaca ünlü BREEAM adlı kurum tarafından dünyanın en başanlı on beş yapısından biri seçilen kompleks, kurumun şimdiye kadar verdiği en yüksek puanı almaya da hak kazandı.

Binbir çeşit çöp kutusu

Alanda yaşayacak öğrencilerin ortak kullanacakları mutfaklarda, kocaman tek bir çöp tenekesi yerine, çöpleri çeşitlerine göre ayrıştırarak geri dönüşüm sağlayabilecekleri farklı kutular bulunacak. Evlerde yüksek düzeydeki izolasyon sayesinde ısınma ihtiyacı en aza indirgenecek ve sıcak su elde etmek için kısmen de olsa güneş enerjisinden faydalanılacak.

TARAF

 


Geri Dön