02 / 05 / 2024

Breeam Sertifikası Türkiye'ye geliyor

Breeam Sertifikası Türkiye'ye geliyor

Dünyanın en çok bilinen yeşil bina sertifikaları LEED ve BREEAM'in Türkiye'ye getirilmesi için ÇEDBİK özel bir sertifika programı hazırlıyor



Türkiye'de yapılan çevreye duyarlı ve yüksek enerji verimliliğiyle inşa edilmesinde yol gösterici olan, pazarın dönüşümüne öncülük etmeyi amaçlayan Çevre Dostu Yeşil Bir Derneği (ÇEDBİK) çalışmalarının meyvesini toplamaya başladı. ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Duygu Erten, yeşil binalara olan ilginin hızlı biçimde arttığını ifade ederek ederek, "Türkiye'nin dört bir köşesinden derneği arayıp "Yeşil bina yapmak istiyoruz. Sertifika programlarına nasıl başvururuz? diye soruyorlar" dedi.

Yeşil bina sertifikalarından LEED ve BREEAM için şu anda Türkiye'den 10'ar başvuru yapıldığını kaydeden Erten, "Bir yıl içinde bu rakamın 100'e çıkmasını ön görüyoruz. Mardin'den Midas'a kadar pek çok yerde yeşil bina inşa yapmak isteyenler var. Bu iş patlayacak" diye konuştu. Erten özellikle İstanbul'da hızlı bir ilerleme beklediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti; Bu güne kadar 3 LEED, 2 BREEAM sertifikası alındı. Yani toplam yeşil bina sayısı henüz beş. Amerika'daki binaların ise yedide biri alıyor bu sertifikaları. Türkiye'de yapılan yapıların en az 10'da biri yeşil bina özelliğinde olmalı. Bizde bu konuyu ilerletecek olan en önemli unsur rekabet. Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları bu işi sevdi. Birbirleriyle rekabet ediyorlar. Yatırımcıda bakıyor. Erzurum'da bile bu gün yeşil bina var. Bu tür guruplar kafayı takınca bu iş uçar" dedi.

Duygu Erten, Türkiye'de dünyanın en çok bilinen yeşil bina sertifikaları LEED ve BREEAM'in kullanıldığını hatırlatarak, ÇEDBİK'in Türkiye'ye özel bir sertifika programı geliştirmek için çalıştığını belirtti. Erten, şunları söyledi: "Buna kalkışmamızın en önemli iki nedeni Türkçe bir program üretebilmek ve sertifikalara harcanan paraların Türkiye'de kalmasını sağlamak. Belki LEED veya BREEAM'i dünya normlarına göre tamamen kopyalayacağız; ancak sertifikanın adı ve denetimleri için gereken 3 bin-10 bin sterlin arası ücretler ülkemizde kalacak."

Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön