Ekonomi

Brent petrol fiyatlarını fırtına vurdu! Fiyatlar fırladı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle herkesin fiyatlarını dakika dakika takip ettiği brent petrol fiyatlarını fırtına vurdu. Brent petrol fiyatları 120 doları aşarak yukarı yönlü yükselişe geçti.Savaştaki gelişmeler dolar fiyatları, altın fiyatları ve petrol fiyatlarının sürekli güncellenmesine neden oluyor

Dünyada herkesin gözü Rusya ve Ukrayna savaşına kiitlendi. Savaştaki gelişmeler dolar fiyatları, altın fiyatları ve petrol fiyatlarının sürekli güncellenmesine neden oluyor. Savaşın etkileri bir yandan diğer yanda hesaplanamayan nedenler de dünya üzerinde petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Brent petrol fiyatlarını son olarak Hazar Denizi'ndeki fırtına vurdu.

Brent petrolün varili, Hazar Boru Hattı'nda fırtına kaynaklı kesintilerin yaşanmasının ardından uluslararası piyasalarda 120 doları aştı.

Güne 115 dolar seviyesinde başlayarak işlem gören petrolün varil fiyatı, akşam saatlerinde yüzde 4,3 artışla 120,37 dolar oldu. Görece daha ucuz olan ABD Batı Teksas türü ham petrolün varili 114,06 dolardan satıldı.

Rusya'nın salı günü fırtına kaynaklı hasarların giderilmesi için Hazar Boru Hattı'ndan yapılan petrol akışında günlük 1 milyon varil kesintiye gidileceğini açıklamasının ardından, akış bugün tamamen durduruldu.

PETROL KESİNTİSİ 1,5 AY SÜRECEK

Rusya'nın Hazar Denizi'ndeki boru hattında bir buçuk ay süreceğini açıkladığı kesinti kararı, ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıklamasından bir gün geldi.

Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle uluslararası piyasalarda daralan arzın, son gelişmelerle daha da sekteye uğrayacağı endişeleriyle petrol fiyatları 120 doları aştı.

RUBLE KARARI DA FİYATLARI ATEŞLEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkent Moskova'da hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) mal tedarikinde ödemelerin dolar veya avro yerine Rus rublesiyle yapılacağını açıklaması da fiyatlardaki yukarı yönlü hareketlenmeleri destekledi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki düşüş arz tarafındaki endişeleri tetikleyerek fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı arttırdı.

 

GÜNLÜK 3,5 MİLYON VARİLE YAKIN PETROLE NE OLACAK?

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'ya petrol ambargosu uygulaması durumunda piyasada günlük yaklaşık 3,4 milyon varil Rus petrolü satışı riske girecek. Geçen yıl günlük ortalama 7,5 milyon varil petrol ihracatı yapan Rusya, AB'ye 2,2 milyon varili ham petrol ve 1,2 milyon varili de petrol ürünleri olmak üzere günlük yaklaşık 3,4 milyon varil petrol ihraç etti.Bu rakam Rusya'nın toplam petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 45'ini, AB'nin toplam petrol ithalatının ise yüzde 25'ini oluşturuyor.IEA verilerine göre, geçen yıl AB ülkelerinin Rusya'dan ithal ettiği günlük 3,4 milyon varil ham petrol ve petrol ürünlerinin 2,7 milyon varili deniz yoluyla, geriye kalan 700 bin varili ise boru hattı aracılığıyla sağlandı.

AB-Rusya petrol ticaretinde Rus petrolünün önemli çıkış noktalarından biri Druzhba petrol boru hattı olarak biliniyor. Orta ve Doğu Avrupa'da denize kıyısı olmayan rafinerilere petrol sağlayan hat, kuzeyde Rus petrolünü Belarus üzerinden Polonya ve Almanya'daki rafinerilere ulaştırıyor. Güney tarafında da Ukrayna'dan geçerek Macaristan, Slovakya ve Çekya'daki rafinerilere kadar uzanıyor.

Rus petrolü deniz yoluyla ise Baltık Denizindeki Primorsk ve Ust-Luga ile Karadeniz'deki Novorossiysk limanlarından, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz'deki farklı limanlara gönderiliyor.