28 / 04 / 2024

Brezilya'da yağış evleri çamura gömdü

Brezilya'da yağış evleri çamura gömdü

Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde yağış durmuyor; sel ve toprak kaymaları ev, yol ve insanları çamura gömüyor



Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde sağanak yağışlar en az 110 kişinin ölümüne yol açtı. Yağışlar toprak kaymalarına neden oldu, birçok cadde sular altında kaldı, okullar tatil edildi. Rio de Janeiro Valisi Sergio Cabral, eyalette olağanüstü hal ilan etti ve halka sokağa çıkmamaları uyarısı yaptı. Vali Cabral, sel riski taşıyan bölgelerdeyse evlerin boşaltılması talimatı verdi. Rio kenti de felaket bölgesi ilan edildi. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Yağışların şiddetini kaybetmemesi halkın endişelerini de artırmış durumda. Rio de Janeiro kentinde pazartesi günü başlayan sağanak yağışlar sonucu 50'yi aşkın kişiden de haber alınamıyor. Rio'daki gecekondu mahallelerinde birçok ev toprak kaymaları sonucunda çamura gömüldü. Yetkililer en az 10 bin evin de risk altında olduğunu söylüyor. Kurtarma ekipleri, kayıp kişileri tespit etmeye ve çamurun altında kalan cesetleri bulmaya çalışıyor.

Tarihindeki en büyük sel
Yağışlarda dün de bir azalma görülmezken, Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sel tehdidi altında olan evlerin boşaltılması çağrısında bulundu. Lula da Silva, Brezilyalılardan yağışların durması için dua etmelerini isterken, "Bu, Rio de Janeiro'nun tarihindeki en büyük sel" dedi. Yetkililer, Rio'da ulaşım sisteminin çökmek üzere olduğunu, caddelerin sular altında kalması nedeniyle trafiğin de felç olduğunu söylüyor. Rio de Janeiro eyaletinde bu yaz, mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmişti. Meteorologlar, yağışların önümüzdeki günlerde de süreceğini söylüyor.
Radikal


Geri Dön