29 / 04 / 2024

BSH Grubu, 8 milyon euro 'luk Ar-Ge merkezi kuracak

BSH Grubu, 8 milyon euro 'luk Ar-Ge merkezi kuracak

Türkiye 'ye 5 yılda 300 milyon euro daha yatırım yapacağını açıklayan BSH, bu yıl çerkezköy 'de 8 milyon euro yatırımla yeni Ar-Ge merkezi kuracak



Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen 5746 sayılı kanun kapsamında Ar-Ge merkezi kuran 87 firmaya Ar-Ge merkezi belgesi verildi.   Törende konuşan BSH Grubu (Bosch Siemens Ev Aletleri) Global CEO 'su Kurt-Ludwig Gutberlet geleceğin teknolojisini şimdiden hayal etmenin ve tasarlamanın büyük önem taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:
“Bu BSH 'ye Türk ev aletleri endüstrisinde en büyük yabancı yatırımcı sıfatını kazandırmakla birlikte 5 yıl içinde 300 milyon euro daha yatırım yapacağız. 2011 'de Ar-Ge bölümü için inşa edeceğimiz çerkezköy 'deki yeni merkez, bu yatırımın önemli bir bölümünü teşkil edecek. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 8 milyon euro olan bu merkezde geleceğin teknolojilerini bugünden yaratacağız. ”

Koç 'tan Ar-Ge 'ye 400 milyon lira

6 şirketi için Ar-Ge merkezi belgesi alan Koç Topluğu 'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye 'de toplam özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 12 'sinin kendileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:
“şžirketlerimiz 2010 'da   400 milyon TL 'yi aşan bir Ar-Ge bütçesi ile faaliyetlerine devam etti. Bugün Koç Topluluğu 'nda Arçelik 'te 7, Ford Otosan, Koç Sistem, Otokar, Tofaş, Tüpraş ve Türk Traktör 'de birer adet olmak üzere toplam 13 Ar-Ge merkezi ve 2 bin 500 'ün üzerinde Ar-Ge çalışanımız var. Her yıl 200 'ün üzerinde patent başvurusunda bulunuyoruz. Sadece Arçelik, yılda yaklaşık 130 başvurusuyla Türkiye 'den yapılan uluslararası patent başvurularının üçte birinden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. ”
Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise 2023 hedeflerine ulaşmak için Ar-Ge ve teknolojinin daha çok sahiplenilmesi gerektiğini ifade ederek, “2023 'te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksak, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3.5 seviyesine çıkarmalıyız. 2023 'te yıllık 500 milyar dolar ihracat hedefliyorsak bunun en az 50 milyar dolarlık kısmının teknoparklardan yapılmasını sağlamalıyız. Üretim ve ihracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 20 'ye çıkarmalıyız ” dedi.
Milliyet


Geri Dön