23 / 11 / 2024
fuzul

BTK'nın yeni hizmet binasının temeli atıldı!

BTK'nın yeni hizmet binasının temeli atıldı!

Binali Yıldırım, BTK'nın yeni binasının Türkiye'nin iletişim yaşam merkezi de olacağını bildirerek, "İletişimin geçmişi, bugünü ve geleceğini temsil eden açık müze ve birçok fonksiyonlarıyla örnek bir bina olacak" dedi...




Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Eskişehir yolu 9. kilometredeki yeni hizmet binası temel atma töreninde konuşan Bakan Yıldırım, telekomünikasyon sektöründeki serbestleşmeye paralel olarak BTK'nın mevcut binasında hizmetelerini sürdürmesinin zor olduğunu söyledi. Yıldırım, "Yapılan bina ile sadece hizmet binası değil, aynı zamanda Türkiye'nin iletişim yaşam merkezi de burada hizmete girecek. İletişimin geçmişi, bugünü ve geleceğini temsil eden açık müze ve birçok fonksiyonlarıyla örnek bir bina olacak" diye konuştu.


Türkiye'de iletişim sektörünün 2005 yılı itibariyle serbestleşme sürecini tamamladığını dile getiren Yıldırım, yeni durumda, toplam iletişim içinde ses trafiğinin gittikçe azalmasına karşın bilgi ve görüntü iletimi ile diğer hizmetlerin çok daha önemli hale geldiğini söyledi.


Bilişimin hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini dikkati çeken Yıldırım, "Günlük hayatımızda, özel hayatımızda, iş hayatımızda, seyahatlerimizde, devletle işlerimizde artık bilişim aile bireyi durumuna geldi. Artık ailede ana, baba, çocuklar ile cep telefonu ve internet var. Bu olmadan hayatımızı neredeyse sürdüremez hale geldik" ifadelerini kullandı.


2023 hedeflerine giderken, 10 büyük ekonomi içinde yer alacak Türkiye'nin, bu hedefi başarıyla gerçekleştirmesi için BTK'ya çok ihtiyacı olduğunu anlatan Yıldırım, BTK'nın 10 yıldır yaptığı düzenlemelerle hem sektörün gelişmesini sağladığını hem de bilgiye erişimin hızlı bir şekilde yapılması için önemli düzenlemeler gerçekleştiğini kaydetti.


BTK'nın piyasada rekabetin sağlanmasını temin ederken, diğer taraftan da vatandaşın işletmeciler tarafından sömürülmesine izin vermeyecek düzenlemeleri de zamanında müdahalelerle yerine getirdiğini bildiren Yıldırım, "Bugün sektör artık bu kurumun ağırlığını, düzenleyici özelliğini, hakemliğini tamamiyle kabul etti. Rekabette anlaşmazlığa düştüklerinde imdatlarına BTK yetişiyor ve onları hizaya sokuyor. Ticaret hayatında maalesef her zaman düzgün çalışma olmuyor. Bazen birbirlerinin ayaklarına çelme takıp, yarıştan düşürmek için harekete geçiyorlar. Bir takım yanlış işler yapıyorlar, iyi ki BTK var. BTK da hemen vaziyet ediyor duruma, işi yoluna koyuyor" diye konuştu.


Amaçlarının insanı yüceltmek ve milletin yüzünü güldürmek, gelişmiş ülkelere bakarak insanların imrenmesi değil, gelişmiş ülkelerin Türk insanına ve ülkesine imrenerek bakacak hale getirmek olduğuna dikkati çeken Yıldırım, BTK'nın burada önemli bir paydaş olduğunu söyledi.


- "İnşaatı görünce gururlanmanın yanında kıskandım"


Kurulduğunda ne yapacağı konusunda herkesin kafasında birçok sorunun bulunduğu BTK'nın bugün geniş bir alanı düzenleyen, örnek kararlarıyla da sadece Türkiye değil, birçok bölge ülkesine rehberlik eden kurum haline geldiğini anlatan Yıldırım, "Tartışılan değil, saygınlığı gittikçe artan kurum haline geldi. İnşaatı görünce biraz gururlanmanın yanında biraz da kıskandım. Tayfun Bey (BTK Başkanı), bize de burada bir köşede yer verirseniz, bir oda memnun oluruz. Bakanlık olarak biraz biz kurumların gerisinde kaldık. Ama önemli olan ülkemizin kazanması, insanımıza daha iyi hizmetlerin verilmesi. Binalar tek başına bir şey ifade etmiyor, istediğiniz kadar büyük, şaşalı bina yapın, en güzelini yapın ama orada ruh olmazsa, orada millete hizmet etme aşkı olmazsa, heyecan olmazsa o bina hiçbir işe yaramaz" dedi.


Türkiye'de 10,5 yılda en fazla yatırım yapan iki kurumun birinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, diğerinin ise  TOKİ  olduğunu ifade eden Yıldırım, TOKİ'nin 60 milyar lira, Bakanlığın ise 200 milyar lira yatırım yaptığını söyledi.


TOKİ tabelalarının Türkiye'nin her yerinde bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Tabelalarda maşallah binaları kadar büyük. Bizimkiler Karayolları bu işi biraz öğrenmesi lazım, bizim kuruluşlarda öyle tabelalar koyuyor ki mercekle zor okursun. Yani satış da lazım. İş yapmak yetmiyor. TOKİ hem iş yapıyor hem de bu işi de güzel yapıyor, takdir etmek lazım" diye konuştu.


BTK'nın yeni hizmet binasının bitiş tarihiyle ilgili TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'in 2014 sonu dediğini, BTK Başkanı Tayfun Acarer'in ise 2015 yılı Mayıs ayı dediğini dile getiren Yıldırım, "Ben TOKİ Başkanının dediğini esas alıyorum. 2014 sonunda binamız bitiyor arkadaşlar, yüklenici burada mı? Duydunuz değil mi? Bir kafa karışıklığı yok. 2014 sonu binamız tamam, hayırlı olsun" dedi.


 - "Fransızlar boş, biz hoş konuşuyoruz"


Bu yılın ikinci çeyreğinde trafik hacminin yüzde 11'in üzerinde artış yaşandığını belirten Yıldırım, çep telefonlarındaki görüşmelerin miktarının 48 milyar dakikaya ulaştığını söyledi.


Türkiye'nin aylık 323 dakikalık konuşmayla rekor kırdığını ifade eden Yıldırım, "Bizden sonra Fransızlar geliyor. Fransızlarla aramızda tek fark var. Onlar boş konuşuyor, biz hoş konuşuyoruz" dedi.


E-devlet kapısında 15,5 milyon vatandaşın 814 hizmet aldığını bildiren Yıldırım, BTK ve evrensen hizmet fonundan üniversitelere web tabanlı eğitim servisleri, 204 adet dil laboratuvarı kurduklarını anlattı. FATİH Projesinin en önemli paydaşlarından birisinin de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olduğunu dile getiren Yıldırım, akıllı tahtalar ile internet erişim alt yapısının temin edildiğini söyledi. 


- "4G'yi 2014 sonunda hizmete sunacağız"


Türkiye'nin bilgi toplumunun en gelişmiş ülkelerden biri olmasını istediklerini dile getiren Yıldırım, bu nedenle gençliğe yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Bilgiyi üreten, kullanan ve paylaşan bir ülke olmak istediklerini bildiren Yıldırım, "4G ile ilgili alt yapı teçhizat üretimini de Türkiye'de bütün ülkelerle eş zamanlı yapmaya karar verdik. Ar-Ge çalışmaları hızla devam ediyor. Seneye bu vakitlerde 4G ile ilgili her türlü hazırlık çalışmaları bitmiş olarak ve 2014 sonuna kadar da 4G'yi ülkemize getirip, insanımızın hizmetine sunacağız. BTK'nın binasının hizmete başlamasıyla 4G'de hizmete başlamış olacak. Bir yeniliği de böylece yaşamış olacağız" diye konuştu.


- "Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız"


Türkiye'nin başarısını içeride ve dışarıda çekemeyen kişilerin olduğunu anlatan Yıldırım, içeride güçlü ve rasyonel bir muhalefet istediklerini söyledi. Dışarıdakilerin niyetinin ülkenin hayrına olmadığını belirten Yıldırım, "Türkiye'yi kıskanıyorlar. Türkiye'nin 11 yılda katettiği yoldan kıskançlık duyuyorlar, hainlik yapıyorlar. Biz, bunun farkındayız. Türkiye bunları aşacak. Bu oyunların üstesinden gelecek ve Türkiye'yi 2023'te Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Her gün her yerde yeni bir hizmet. Bu hizmetler ne ilk, ne de son" dedi.


Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım, binanın temeline konulacak zaman kapsülünün içine BTK Başkanı Acarer'in konuşması ile kurul üyelerinin görüşlerinin bulunduğu harici belleği koydu.


Daha sonra Bakan Yıldırım ile beraberindekiler, binanın temelini attı.


AA


Geri Dön