22 / 12 / 2024

BTSO ile Bursa OSB’nin arasını Bakan Işık buldu!

BTSO ile Bursa OSB’nin arasını Bakan Işık buldu!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi arasında devam eden anlaşmazlık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın arabuluculuğunda çözüme kavuştu...




Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)  ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi arasında devam eden anlaşmazlık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın arabuluculuğunda çözüme kavuştu. Vali Münir Karaloğlu’nun girişimleri ile geçtiğimiz hafta Kocaeli’de bir araya gelen taraflar yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından el sıkışarak Bursa’ya döndüler. Varılan anlaşmaya göre BTSO’nun halen kullanmakta olduğu hizmet binasının tapusu Bursa OSB’ye geçecek. BTSO binayı bilabedel dilediği kadar kullanabilecek. Enerji üretim şirketi BOSEN’in Bursa OSB’ye satışından dolayı BTSO Bursa OSB’ye bir miktar (duyumlarıma göre 14 milyon dolar) ödeme yapacak. Karşılığında Bursa OSB davalarını geri çekecek. Her iki kurum anlaşmayı üyelerinin onayına sunacak. BTSO oda meclisinde konuyu oylatırken, Bursa OSB’de ise anlaşmaya genel kurul onay verecek. Kurumların genel kurul ve meclislerinden aksi durum çıkmaz ise anlaşma resmiyet kazanacak.


Peki Bursa OSB ile BTSO neden mahkemelik olmuştu? Celal Sönmez’in başkanlığı döneminde BTSO ve iştirakleri kısıtlı sayıdaki kişilerce neredeyse tek yönetimle idare ediliyordu. Bunlar arasında Türkiye’nin ilk OSB’si Bursa OSB’de yeralıyordu. BTSO enerji üretim şirketi BOSEN’deki yüzde 78 hissesini 78 milyon dolara oda meclisinin onayı ile 2005 yılında OSB’ye satmıştı. 2 yıl öncesine kadar aralarında sorun yoktu. Ta ki Celal Sönmez’in aday olmadığı Bursa OSB seçimlerinde yeni yönetim Ali Uğur başkanlığında oluşturulana dek. Yeni yönetim kurulu ilk iş olarak Bursa OSB’yi BTSO’dan ayırdı. Bursa OSB yönetimi ayrılığın ardından BTSO hizmet binasının OSB sınırları içerisinde olması nedeniyle yasa gereği kendilerine bilabedel devredilmesini istedi. Aynı şekilde BOSEN’in de bilabedel devredilmesi gerekirken Bursa OSB’ye satılması hukuka aykırı bulunarak konu mahkemeye taşındı. Geçtiğimiz yıl nisan ayında 2 ayrı mahkemede açılan 3 davada BTSO’dan toplam 129 milyon TL’lik bedel talep edilmişti. Sonuç olarak varılan anlaşmayla BTSO’nun önünün açılması sağlanırken, kardeş kuruluşlar arasında Bursa ekonomisini derinden etkileyecek olumsuz gelişmelerin de önüne geçilmiş olacak.


 

Ömer Faruk Çiftçi/Dünya


Geri Dön