Sektörel

'Bu aidatlarla yaşamak mümkün değil'! Konut sitelerinde yaşayanlar fahiş aidatlara karşı ne yapabilir? 

Konut sitesi aidatlarına uygulanan yüzde 220'ye kadar ulaşan zamlar isyan ettirdi. Peki fahiş aidat zamlarına karşı neler yapılabilir? İşte ayrıntılar...

Konut sitesi aidatlarına yapılan zamlar tartışma konusu oldu. İstanbul'da, bazı sitelerde aidatlara fahiş oranlarda zamlar uygulandığı gündeme geldi. Esenyurt'ta yer alan bir sitenin aidatına yaklaşık yüzde 220 oranında zam yapıldığı ortaya çıktı. 

Site sakini Niyazkılıç Niyaz, 12 ay içinde aralıklarla yapılan zamlardan sonra, son ocak zammı ile beraber aidatların 1.039 TL'den 3 bin 300 TL'ye yükseldiğini belirtti. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; hukuksal olarak ise kat maliklerinin duruma itiraz etme hakları bulunuyor. 

Avukat Yunus Emre Çakıroğlu, konut sitesi aidatlarında fahiş yükselişlere gidilmesine karşı at maliklerinin site toplantılarına katılmasının ve bu toplantılarda alınan kararları takip etmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Esenyurt'taki bir konut sitesinde ev sahibi olan Niyazkılıç Niyaz, ocak ayında yapılan son aidat zammının yüzde 220'ye yaklaştığına dikkat çekti. 

BU AİDAT BEDELLERİ İLE YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL 

Niyazkılıç Niyaz, "Benim bu sitede, 3+1 olmak üzere iki evin mevcut. Bir sene önce, 3+1'in aidatı bin 39 TL'ydi.

Bunlar 12 ay içinde parça parça birkaç kez zam uygulayarak nihayetinde bu ocaktan itibaren 3 bin 300 TL'ye yükseldi. Biz hesapladık, neredeyse yüzde 220 zam. Yani bu şekilde aidatlar ile artık yaşamak mümkün değil. Sitede kat maliklerinin çoğu Türk ailelerden oluşuyor" açıklamasında bulundu.

Asgari ücretle yaşayanların olduğuna, artık aidatların neredeyse kiralar ile eşit duruma geldiğine vurgu yapan Niyaz, "Kanuna aykırı olarak davranıyorlar. Kanun aidatı artırmak için en azından yılda bir kez, ocak ayında, kat maliklerinin genel kurulun yapılması gerektiğini söylüyor. Ama bunlar 'geçici yönetim' adı altında kanuna bakmadan, kat maliklerinin tepkilerine bakmadan, bize danışmadan kendi başlarına hareket edebiliyor. 10 sene geçti iskan yok. İnşaat dönemine ait proje de aykırı şekilde uygulanmış, proje başka inşaat sonrası başka" ifadelerini kullandı.

SİTE SAKİNLERİ FAHİŞ ZAMLARA KARŞI NE YAPABİLİR?

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Yunus Emre Çakıroğlu, fahiş aidat zammı ile ilgili konut sahiplerinin hukuksal süreç başlatabileceklerinin altını çizdi. 

"Şimdi asgari ücrete bir zam yapılmış olması doğrudan site aidatlarına da bir zam yapılacağı veya asgari ücrete yüzde 49 zam oldu, site aidatlarında da yüzde 49 zam olacak veya başka bir oranda zam olacak anlamı taşımıyor. Site aidatlarına yapılacak olan zamlar, sitedeki giderlerin bir önceki yıl ile bir sonraki sene arasındaki değişikliği oranında olması gerekiyor. Site yönetiminin de bu konuda giderlerin neler olduğunı, hangi giderlerin ne miktarda arttığı konusunda bir gider şablonu ortaya koyarak buna binaen ancak aidatlara zam yapması mümkün olabilir" diye konuştu. 

Tersi durumda bir zammın hukuka aykırı olacağını dile getiren Av. Yunus Emre Çakıroğlu, "Burada öncelikle vereceğimiz tavsiye şu olacak; biz özellikle bu yapılan toplantılara, sitede yapılan toplantılara kat maliklerinin katılmasını istiyoruz" dedi ve burada katılım fazla olursa karara katılan kişi sayısının da o kadar fazla olacağını vurguladı. 

"Bu nedenle yanlış bir karar alınması, fahiş bir artış yapılmasının önüne geçmek için en temel yapılması gereken husus toplantılara katılmak ve bu toplantılarda alınan kararları takip etmek" ifadelerine yer veren Çakıroğlu, buna rağmen site aidatlarında fahiş bir artış varsa bunula ilgili dava süreci yürütmenin mümkün olduğunu söyledi. 

Tesis Yönetim ve Tedarikçiler Federasyonu Başkanı İbrahim Bozan da fahiş aidat zamlarının sebepleri ile ilgili konuştu. 

Honuyla ilgili herhangi bir denetim unsurunun olmadığının altını çizen İbrahim Bozan, "Efendim kiralara yaklaştı aidatlar, fahiş aidatlar gibi. Burada da şu söz konusu; son 2 senede elektrik, su, 3 jez asgari ücrete gelen zamlar var ama kiralar yüzde 25 sınırlandırıldı. Doğal şekilde buna yaklaşmasına neden oluyor. Bunun bir sebebi bu" ifadelerine yer verdi. 

Diğer sebebin de 5 bin TL kirası olan bir sitede gelir grubu anlamında saunalar, şelaleler vesaire yapılması halinde tasarımda burayı satmak güzel göstermek için, o zaman oranın aidatının da kiraya yansıyacağının altını çizen Bozan, "Dünya normları yüzde 10-15'i geçmiyor aidatlar kiranın ortalamasında da. Bunun istisnaları bulunuyor. Çünkü hizmette sınır yok ancak Türkiye'de de mantıklı olarak bakarsak da bu oranları kira ile aidat oranının geçmemesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Dolar en az 41-42 TL olmalı! Dolarla rekabet etme şansımız yok...

10 hisse belirle, gelirinin yüzde 10'uyla her ay düzenli alım yap!

Şehir hastanelerinin satışına ilişkin kritik açıklama: Körfezli yatırımcıyla görüşme sürüyor!