22 / 12 / 2024

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 12 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den, "Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 12 maddelik analizi...

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

1) Bu saatten sonra konut fiyatlarında ve kiralarda kimse düşüş beklemesin. Türkiye'nin konut açığı artarak devam edecek. Mevcut politikalarla bu açığın kapanması mümkün değil. Artarak devam edecek.

2) Pandeminin yaradığı bir kesim var. Kim bunlar? Ücretini döviz ile alanlar, ihracatçılar, karaborsacılar ve fırsatçılar ile kolay para kazananan diğer kesimler...

3) Buna yabancı talebi de eklenince çok ciddi bir konut açığı var. Yabancı talebi de artarak devam edecek. Değer kaybeden TL, yabancıların Türkiye'de konut sahibi olmasını çok kolaylaştırıyor.

4) Bu fiyatlarla alıcı azalacak. Ama daha da önemlisi satıcı da azalacak. Son 1 yıldır değerlenen ve gelecek 5 yılda değerlenecek yatırım enstrümanını satmaya kolay kolay kimse yanaşmaz.

5) Piyasada arzda çok büyük sıkıntı var. Bu sıkıntı kolay kolay aşılamaz. Sıkıntı bir noktada olsa çözümü kolay. Ama sıkıntı birden fazla noktada.

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

6) En büyük sıkıntı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın peş peşe yanlış uygulamaları. Müteahhitlik yasası diye bir yasayı yürürlüğe soktular. Doğru bir yasa. Ama yürürlüğe alındığı dönem yanlış.

7) Statikle ilgili yönetmelikler sürekli değişiyor. Mevzuat sürekli değişiyor. İmar mevzuatı sürekli değişiyor. Bakanlıkta kim olduğu bilinmeyen bir ekip var. Bu ekip konut inşaasını zorlaştırmak ve iknasız hale getirmek için elinden geleni arkasına koymuyor.

8) Geçmiş yıllarda orta ve alt gelir grubu için projeler satışa çıkaran  TOKİ  ve orta ve üst gelir grubu için nitelikli projeler yapan iştiraki Emlak Konut GYO metal yorgunu. Yaptıkları yeni projeler ihtiyacı karşılamaktan çok uzak.

9) Belediyelerin imar birimleri ringonun/dingonun ahırı gibi. Müdürler, personele laf geçiremiyor. Laçkalık diz boyu. Belediyelere giren projelerin çıkması çok uzun süre alıyor. Bu hemen hemen tüm belediyeler için geçerli. İmar biriminde sorun olmayan belediye çok az.

10) Evet. Pandemi hepimizi çok fazla sarsıyor. Yoruyor. Ama pandemi bahanesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut GYO, belediyelerin konut şirketleri ve imar birimleri daha da yorgun. Türkiye'nin en yorgun kesimini oluşturuyor.

11) Bu yorgun kadrolarla Türkiye'nin konut açığı kapanamaz. Acilen bu kadrolara el atılmalı. Bakanı, başkanı ve müdürü dahil metal yorgunluğu olanlar acilen değiştirilmeli. Bir kez daha söylüyorum: Bu sorun tüm belediyeler için geçerli.

12) Hiç mi ucuz konut olmaz? Kiracı ile sorun yaşayanlar ucuza satabilir. Bunun dışında ucuza konut bulmak hayal olacak. Kimse konut fiyatlarında  ve kiralarda düşüş hayali görmesin.

Hani konut fiyatları yarıya düşecek, dolar ikiye katlayacaktı?

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Faizler düşmeyecek! Konut fiyatları yükselecek!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön