17 / 06 / 2024

Bu habere bakmadan cebinizden 1 kuruş bile çıkarmayın! Hemen şimdi tıklayın

Bu habere bakmadan cebinizden 1 kuruş bile çıkarmayın! Hemen şimdi tıklayın

Dünya genelinde emtia fiyatları aldı başını gitti. Vatandaşlar da fiyatları yakından takip etmeye başladı. İşte fiyatlar hakkındaki tüm detaylar.



Çin'in "sıfır Kovid-19" politikasını terk edeceğine yönelik haber akışıyla geçen hafta metallerde de yükselişler görüldü.

Geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 5,2, kurşun yüzde 5,2, alüminyum yüzde 4 ve nikel yüzde 7,1 değer kazandı.

Enerji emtialarına da sert yükselişler hakim oldu. Brent petrol yüzde 4,3, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da yüzde 13,6 artış kaydetti.

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, küresel petrol talebine ilişkin endişelerin hafiflemesi etkili oldu.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD'nin ham petrol stoklarındaki düşüş öngörüsü ülkede talebin güçlendiği algısıyla fiyatlarda yükselişe neden oldu.

Analistler, kış mevsiminin yaklaşmasıyla ve doğal gaza olan talebin uzun süre devam edeceğine dair beklentilerle doğal gaz fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Tarım emtialarında da geçen hafta hızlı yükselişler görüldü.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 2,2, soya fasulyesi yüzde 4,4 ve pirinç yüzde 7,3 artış kaydetti.

Pamuk yüzde 15,1, kahve yüzde 0,4, şeker yüzde 5,1 ve kakao yüzde 5,7 değer kazandı.

Üretim tahminlerindeki düşüşle birlikte tarım emtialarında yukarı yönlü bir seyir izlenirken, buğday fiyatları da jeopolitik gelişmelerden etkilendi.

Rusya'nın Karadeniz anlaşmasını askıya aldığını duyurmasının ardından yüzde 9 yükselerek 9 doların üzerini test eden buğday, daha sonra kazançlarının bir kısmını geri vererek 8,4 doların üzerinde dengelendi.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, merkez bankalarının faiz artırımlarının sonuna gelindiği ve artık yavaşlamaya başlayacağı beklentilerinin tüm piyasalarda etkili olduğunu belirtti.

Fed'in faiz kararını açıklamasıyla birlikte "en kötü geride kaldı" beklentisinin alımlarda etkili olduğunu ifade eden Ergezen, ''Bu nedenle dolar endeksinde geri çekilme ve varlık fiyatlarında toparlanma yaşandı.'' dedi.

Ergezen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın mısır fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Pirinçteki yükselişe değinen Ergezen, üretimdeki düşüşün pirinç fiyatlarına yansımaya başladığını, pirinçte ihracat verilerinin de artış gösterdiğini kaydetti.

Ergezen, dünyanın en büyük kahve üreticisi ve ihracatçısı Brezilya'da da kahve ihracatının artış gösterdiğini vurguladı.


Geri Dön