02 / 05 / 2024

Bu illerde bulunan otomotiv bayilerine ceza! Ticaret Bakanlığı bakın ne karar vermiş?

Bu illerde bulunan otomotiv bayilerine ceza! Ticaret Bakanlığı bakın ne karar vermiş?

Müşterilerin ilk tescilli motorlu kara taşıtlarına erişimini karmaşık hale getirdiği belirlenen otomobil bayilerine, Ticaret Bakanlığı, toplamda 17,8 milyon lira ceza yaptırımı uygulanmıştır.



Bakanlık, bu tür eylemlerin tüketici aleyhine sonuçlar doğurduğunu vurgulayarak, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesindeki 'stokçuluk' eylemlerinin yasaklandığını duyurdu.  

Ticaret Bakanlığı bazı bayilerin yetki belgelerinin iptal sürecini başlattı

Ticaret Bakanlığı, işletmelerin piyasada sıkıntı yaratmaya ve müşterilerin mallara ulaşımını engellemeye yönelik olan faaliyetleri stokçuluk olarak kabul ettiğini açıkladı. Ardından tüm bu faaliyetlerin yasakladığını da belirtti.  Bakanlık, işletmelerin bu yasağa ne dereceye kadar uyduğunu dikkatle gözlemlediğini ve bu düzenlemelere riayet etmeyen işletmelere idari yaptırımların uygulanacağını ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te gerçekleşen bir değişiklik kapsamında bazı kısıtlamalar söz konusu olacak. Bunlardan en önemlisi de yetkili otomobil bayilerinin tüketiciye yönelik olumsuz faaliyetlerde bulunması durumunda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaret yetki belgelerinin iptal sürecinin başlatılacağı bildirildi. Olumsuz faaliyetlerden bazıları müşterilerden liste fiyatını aşan bir tutar isteme, müşterileri ek aksesuar alımına veya araç değiştirmeye yönlendirme ve takas değerini piyasa fiyatının hayli altında tutma oldu.


Geri Dön