Ekonomi

Bu kış doğalgaz kesintisi olacak mı? Türkiye'yi neler bekliyor?

Avrupa'da doğal gaz fiyatları 300 euroyu aştı. Avrupa gaz kesintilerine karşı önlem üstüne önlem açıklarken Türkiye'de de en çok merak edilen şey yaklaşan kış mevsiminde doğal gaza ne kadar zam geleceği ve kesinti yaşanıp yaşanmayacağı.Kışın sert geçip geçmeyeceği en önemli faktör

Uzmanlara göre seçim atmosferine girilmesi nedeniyle doğal gazda büyük bir zam söz konusu olmayacak ancak kesinti olup olmayacağı pek çok farklı faktöre bağlı. Kışın sert geçip geçmeyeceği en önemli faktör. Bununla birlikte Türkiye'nin iki katı doğal gaz kullanan İran'ın kendi ihtiyacının artması halinde kesinti yapması kaçınılmaz.

Uzmanlar İSO'da ele aldı

Bu kış en çok merak edilen gündem maddelerinden biri Avrupa'da beklenen gaz krizinin Türkiye'de de yaşanıp yaşanmayacağı. Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım konuyu ele aldığı köşe yazısında gaz kesintisi olup olmayacağının bir takım koşullara bağlı olduğu belirterek, gaz fiyatlarının Avrupa'da 300 euroyu bulurken seçim atmosferi nedeniyle gaza büyük bir zam yapılmasının beklenmediğini aktardı. İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) konuyla ilgili panelin katılımcılarının görüşlerini aktaran Yıldırım, "konuşmacılara göre işler iyi gitmiyor, bu kış çok zor geçecek. Özellikle Avrupa kıtasında hem doğalgaz fiyatları çok daha yükselecek hem de enerji ikmali yeterince yapılamayacak" ifadelerini kullandı.

Gaz kesintisinin her şeyden önce kışın ne kadar sert geçeceğine bağlı olduğunu belirten panel katılımcılarının doğal gaz sektörüne ve tüketimine ilişkin aktardığı bilgiler şöyle:

-Türkiye'de hanelerde doğal gaza zam beklenmezken sanayi kuruluşlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilebilir.

-Kesintiyi belirleyecek en önemli etkenlerden biri İran'ın doğal gaz kullanımı. İran'dan gelen gazın kesilip kesilmemesi belirleyici olacak çünkü İran Türkiye'nin 2 katı gaz tüketiyor ve kendi kullanımı arttığında gaz akışını kesiyor.

-Rusya’dan alınan gazın yeterli dağıtım şebekesi olmadığı için İran gazı kesilirse bazı bölgelere gaz akışı sağlanamıyor.

- 200 milyar lira zarar eden Botaş yeni bir finans kaynağı bulamaz ve temerrüde düşerse doğal gazda kesinti kaçınılmaz olacak.

-Sıvılaştırılmış doğal gaz ABD'nin talebi nedeniyle temin edilemiyor. Uluslararası taşıma bulmak mümkün değil. tankerler dolu. Kış döneminde spot LNG bulma zorunluluğu var aksi takdirde kesintiler yaşanabilir.