Sektörel

Bu yıl konut yatırımı kazandıracak mı? Uzmanlar tek tek sıraladı altın, dolar, borsa, konut...

2023 yılında rekor değer artışları yaşayan yatırım araçlarının 2024'teki seyri merak ediliyor. Uzman isimler altın, dolar, borsa, konut yatırımlarını değerlendirdi.  

Yeni yılın gelmesiyle beraber, vatandaşlar tasarruflarını değerlendirmek amacıyla araştırmalarına başladı. Son 3 senede yüksek enflasyonla katlanan dolar ve euro'nun, üst üste ralliler yapan borsanın ve ihtiyaçtan çıkarak yatırım aracı haline gelen gayrimenkul alımlarının ekonomide yüksek faizli yeni bir döneme girilmesiyle kazanç noktasında eski cazibelerine koruyabilip koruyamayacağı merak konusu oluyor. 

2023'te en çok kazandıran yatırım araçlarından biri altın oldu. Yıla 1096 liralık fiyattan başlayan gram altın 1957 TL'yi gördü. Yine yıla 18,69 TL'den başlayan dolar 29,49 TL'ye yükselirken, Euro da 20 TL'den başladığı yılı 32,58 TL ile tamamladı. 

Son günlerin tartışılan ekonomi unsurlarından Borsa İstanbul 100 endeksi ise 5 bin 412 lira ile giriş yaptığı yılı inişli çıkışlı bir performans sergileyerek 7 bin 475 liradan tamamladı. 

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; ülke genelinde sene başında 18 bin 682 Türk Lirası olan konutun metrekaresi ise son olarak açıklanan Ekim ayı verilerinde 30 bin 35 Türk Lirası'na kadar çıktı. 

ALTIN, DOLAR, MEVDUAT FAİZLERİ BU YIL NASIL HAREKET EDER? 

Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre; küçük yatırımcı için 2024 yılında hangi seçenekleri daha kazançlı olabileceğini uzman isimler anlattı. 

Düşük faizli ortamda tek bir yatırımla kolay kazançlar elde etme döneminin sonlandığında uzlaşan ekonomistler, 2024'te iyi takip ederek portföy oluşturmanın daha mantıklı olacağını ifade ediyor. 

ParaMedya Genel Yayın Yönetmeni Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın Eylül 2021'de 'nas' para programı ile yaptığı faiz indirimlerinden sonra Türkiye'de tarihte görülmemiş bir servet transferi yaşandığına vurgu yaptı. Küçük yatırımcıların bir kısmının düşük faiz geliri sebebiyle paralarını bankalar yerine araba ve konut gibi gayrimenkullere, bir bölümünün ise borsa ve altına yöneldiğini belirtti. 

Merkez Bankası'nın yüzde 40 faiz seviyesinde para politikasını son çeyreğe kadar devam ettirmesini beklediğinin altını çizen Özdemir, "Bu özellikle konut satışlarının daha da gerilemesi anlamına gelir. Çünkü ipotekli satışlar Merkez Bankası'nın Haziran'da başlattığı faiz artışıyla beraber düşmeye başladı. İpotekli satışlar dediğimiz banka kredisiyle olan satışlar hızla düşüyor ve bu sürecek. 2024'te de vatandaşlar konuta ulaşamayacak" açıklamasında bulundu.

Özdemir, 2024 için kazançlı bulduğu yatırım araçlarını da açıkladı ve "Faizin bir süre daha bu seviyede kalacağı öngörülürse en cazip yatırımın TL mevduat faizi olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Seçim sonrasında beklenen yabancı sermayenin gelmemesi halinde dövizde ciddi bir atak yaşanabileceğini vurgulayan Özdemir, "2024 sonu dolar 42-43 TL seviyesinde ancak olabilir" dedi. 

Ayrıca, altın için de cazip dönemin başladığını aktaran Özdemir, "Nitekim ons altının 2 bin doların üzerinde tutunması da bunu gösteriyor. 2024 yılında altının şansı çok fazla" ifadelerini kullandı. 

KONUT FİYATLARINDA BALON VAR

Remzi Özdemir, konut fiyatlarının düşük faiz sebebiyle manipüle edildiğine dikkat çekti ve "Yani aşırı talep fiyatların adeta balon gibi şişmesine sebep oldu. Türkiye'de uzun süredir fiyatlarda balon olup olmadığı tartışılıyor, evet var. Çünkü yalnızca Türkiye'de değil faizin düşük olduğu dünyanın tüm ülkelerinde konut piyasasında manipülatif hareketler yaşanır" açıklamasını yaptı.

Bunun Türkiye'de de olduğunu fakat bunun ilk 3 ayda reel anlamda yani enflasyon karşısında daha az artarak düşeceğini, senenin ikinci çeyreğinden itibaren fiyatların gerçek anlamda düşmeye başlayacağını belirten Özdemir, "Bu sebeple konut alımı için 2024'ün 9'uncu ayına kadar beklemek mantıklı geliyor bana" dedi. 

KONUTA RAĞBET SÜRECEK Mİ?

Ekonomist Dr. Murat Kubilay da son dönemde daha önce hiçbir cazibesi olmayan devlet tahvillerinin daha makul hale geldiğine vurgu yaptı.  

2024'ün ilk yarısında ekonomideki normalleşmenin devam etmesini beklediğini dile getiren Murat Kubilay, "Mevduat faizlerinin en azından yatırımcıların bir kesimi için ciddi bir cazibesi bulunuyor. Hisse senedi riskini almak istemeyen, konut yada otomobil kadar değerli varlıklara para aktaracak kadar tasarrufları olmayan insanların artık paralarını daha çok dağıtacaklarını düşünüyorum. Yine de belli bir yatırımcı kesiminin ekonomi politikalarının sürdürülebileceğine inanmamaları sebebiyle döviz ve altına her zaman bir talebi olacaktır. Yani tek bir varlık sınıfının öne çıkmadığı bundan sonraki dönemde hisse senedine yatırım yapılacaksa da doğru hisse senetlerinin bulunmasının gerektiği bir döneme girildi" ifadelerine yer verdi. 

Otomobillerde arz artışı vergi yükünün de ciddi artışı yatırım aracı şeklinde değerlendirme rağbetinin azaldığını aktaran Kubilay, konutta aynısının söylenmesinin kolay olmadığını vurguladı. 

"Çünkü yabancılara satılan konutlar var, vatandaşın ihtiyacı olan değil, lüks konut yapımına aktarılan kaynaklar var, kayıt dışı paranın hatta belki suç unsuru ile elde edilen paranın değerlendirildiği alanlar bulunuyor" ifadelerine yer veren Kubilay, bu nedenle bunların konut piyasasındaki bazı segmentleri halen cazip kılmayı sürdürebileceğinin altını çizdi. 

Kubilay, söz konusu açıklamasını "Çalışanlara yönelik olan konutlarda ücretleri çok üst seviyede artırıldığı için bir dengeleme olması gerekir. Servet birikimi yapamamış orta gelirlilerin oldukça pahalılaşmış özellikle büyükşehirlerdeki konutlara rağbet göstermesi çok zor. Dolayısıyla o segmentteki konutlarda bir normalleşme izleyebiliriz. Tabii depremin etkisini de unutmamak gerekir. Önce Ukrayna-Rusya savaşı sonra deprem birçok bölgede zaten arzın geriden geldiği ortamda konut talebini çok artırdı" diyerek tamamladı. 

2023’te yüzde 100'den fazla kazandıran hisseler!

Deprem uzmanı o ile dikkat çekerek açıkladı: Bu bölgede deprem olması mümkün!

2024'te neye yatırım yapmalı?