28 / 04 / 2024

2024'te neye yatırım yapmalı?

2024'te neye yatırım yapmalı?

2024 yılının ilk gününde vatandaşlar yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladı. Kimisi gayrimenkul kimisi de borsaya yatırım yapma hayalleri kuruyor. İşin uzmanları "Bu yıl neye yatırım yapmalı?" sorusunu yanıtladı.



2024 yılının ilk gününde vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında gayrimenkul piyasası geliyor. Yatırımlarını 2024'e saklayan vatandaşlar, şimdiden araştırma yapmaya başladı. Bu sene konut fiyatları artar mı, azalır mı? Geçen yıl arsa yatırımları konutu geçmiş olsa da bu yıl beklenti hangi yönde? İşte Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberi...


2024'ÜN İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN...

Gayrimenkul ve Finans Hukuku Uzmanı Avukat Sinan Keskin, "2024'te konut fiyatları ne olacak?" sorusunu şu sözlerle cevapladı:

"Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin yaratmış olduğu dünyada ve Türkiye'de görülen ekonomik krizle birlikte konut kredisi bakımından yükselen faizler, konut yatırımını baskılamakta ve özellikle konutta dolar bazlı bir gerileme olduğundan bahsedebiliriz. Fakat 2024'ün 2. yarısından itibaren 2025'e doğru, bu dengenin emlak yatırım sektörü lehine değişebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekli."

2024 te neye yatırım yapmalı?

FAİZ İNDİRİMLERİ...

Göç alımlarıyla artış gösteren nüfus sayısı, riskli yapılara ilişkin kentsel dönüşüm süreçlerinin yakında başlayacak olması, konutlarda halen arz-talep dengesinin sağlanamaması, gün geçtikte artmayı sürdüren inşaat maliyetleri konut fiyatlarının artma eğilimini güçlendirdiğine değinen Sinan Keskin, "Özellikle Merkez Bankası tarafından yapılan son açıklamalarda parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa sürede tamamlanacağı belirtiliyor. Söz konusu bu açıklamayı, faiz artırımının sonuna doğru gelindiği biçiminde yorumlayabiliriz. Bu nedenle 2024 yılının 2. yarısından itibaren faiz indirimlerinin olabileceğini bekliyoruz. Bu kapsamda da faizlerde beklenen düşüşün, konut alımlarını teşvik edeceği ve konut yatırımlarını artıracağı öngörülüyor" dedi.


YATIRIMCILARIN NE YAPMASI GEREKİYOR?

"Vatandaşlar bu seney neye yatırım yapmalı?" sorusunu da cevaplayan Keskin, "Şu an Türk borsasındaki en büyük engel, mevduat faizleri. Yatırımcılar, yüksek faizde risk almak istemiyor. Diğer taraftan FED’in son toplantısında faiz oranının sabit tutulacağı şeklinde karar alındığı bildirildi. Bu nedenle faizin bir artırım döngüsünden indirim döngüsüne girdiği görülüyor. Söz konusu Bbu durumun Türkiye ekonomisine yansımaları illa ki olacak. Özellikle borsanın etkilenmesi ve yatırımcının risk iştahını artması kuvvetle muhtemeldir" dedi.

RALLİ İHTİMALİ...

Keskin, değerlendirmesini şu şekilde sonlandırdı: "Faizlerdeki iyileşme ve ayrıca Ortodoks ekonomi modeli ve uygulamalarıyla yabancı yatırımcıların ilgisi Türk borsalarına çekilecek. Söz konusu bu politikalar uygun ve elverişli bir biçimde uygulanırsa ralli ihtimalinden dahi de bahsetmemiz mümkün. Bu yılki kanaatim, Euro'nun değer kazanacağı şeklinde. Euro’nun 1.15. 1.20 seviyelerine atak yapabileceğini belirtebilirim. Bu nedenle dolar mı Euro mu sorusuna cevabım Euro olacaktır. Euro-sterlin olarak bakıldığında da sterlinin daha iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum."

"YATAY SEYİRDE İLERLEYECEK"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da yaptığı açıklamada gayrimenkul yatırımlarının orta ve uzun vadede kaybettirmeyeceğini dile getirerek, "İlk 6 ay piyasanın yatay bir seyirde ilerleyeceğini düşünüyorum. Vatandaşlar, bütçelerine uygun bir ev bulurlarsa alsınlar" diye konuştu. 6. aydan itibaren piyasa durumuna göre konuşmak gerektiğini kaydeden Nizamettin Aşa, senenin ilk zamanlarında da piyasaların 2023 yılına benzer eğilim göstereceğini sözlerine ekledi.

Kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

2024'ün ilk gününde altın ne kadar oldu? İşte son dakika gram, çeyrek, ata altın fiyatları 1 Ocak 2024!

2024'te 1 milyon 200 bin konut satılması hedefleniyor!


Geri Dön