29 / 04 / 2024

Kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Yüksek kira artışlarının, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini dile getiren Avukat Zeynep Erdem söz konusu davalarla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.



Türkiye'de konut sıkıntısı her geçen gün artarak sürüyor. Yaptığı açıklamada yaşanan fahiş kira artışlarının kiracı ve konut sahiplerini karşı karşıya getirdiğini dile getiren Avukat Zeynep Erdem, kira tespit davalarında artış yaşandığını kaydederek önemli açıklamalar yaptı.

MAHKEMEYE BAŞVURU YAPABİLİRLER


Günışığı Gazetesi'nde yer alan habere göre konut sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklara ilişkin kira tespit davalarının açıldığını dile getiren Avukat Zeynep Erdem, “Günümüz ekonomik koşulları nedeniyle kira bedellerinde de bir artış yaşandı. Söz konusu bu durum kiracı ve kiraya veren arasında da bazı anlaşmazlıklara sebebiyet veriyor. Özellikle uzun senelerdir kiracı olan kişilerin kira tutarlarının rayiç kira bedellerinin altında kalması, kiraya verenlerin dava yoluna gitmesine sebebiyet veriyor. Hem kiracılar hem konut sahipleri ilgili taşınmazın kira tutarının hakkaniyete uygun olması adına mahkemeye başvurabilirler. Bu noktada Kira Tespit Davası gündeme geliyor." diye konuştu.

Kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

5 SENEDEN UZUN SÜREN KİRA SÖZLEŞMESİ


En az 5 sene olan kira sözleşmelerinde dava açılabildiğini dile getiren Avukat Zeynep Erdem, “Kiraya veren ve kiracı arasında kurulmuş olan kira ilişkisinin başlangıcında taraflar kira bedelini sözleşme serbestisi prensibi gereğince serbestçe belirleyebilir. Fakat söz konusu bu serbestlik kira ilişkisinin devamı sırasında sözleşmenin zayıf tarafını korumak için sınırlandırıldı. Söz konusu bu sınırlama Borçlar Kanunumuzdan dayanakla şu şekilde: Söz konusu sözleşmenin taraflarının bir önceki senenin tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamasından daha yüksek bir artış oranı belirlenmesi mümkün değil. Aksi yapılan artış oranları geçersiz olacak. 5 seneden uzun süren kira sözleşmelerinde tarafların kira bedelinin belirlenmesi için kira tespit davası açma hakkı bulunmaktadır.” dedi.

KİRA TUTARININ YENİDEN BELİRLENMESİ


Kira tespit davasının içeriği ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Avukat Zeynep Erdem, “Kira tespit davaları kiracı veya kiraya veren tarafından açılan kira tutarının yeniden belirlenmesinin istendiği dava türüdür. Söz konusu bu dava genel olarak kira artış davası şeklinde bilinse de kiracı tarafından kira bedelinin yeniden belirlenerek düşürülmesi için dava açılması da mümkündür.” dedi.

YALNIZCA İLERİYE YÖNELİK KİRA BEDELİ TALEP EDİLİR


Söz konusu davanın açılabilmesi için taraflar arasında imzalanmış olan kira sözleşmesinin olması gerektiğini kaydeden Avukat Zeynep Erdem, “Bu dava türünde herhangi bir süre koşulu bulunmaz. Dava her zaman açılabilecek. Kira tespit davası açılabilmesi amacıyla taraflar arasında imzalanmış olan bir kira sözleşmesi olmalı. Söz konusu bu sözleşmenin yazılı olma şartı bulunmaz. Bir diğer dava şartı da davayı açan tarafın davayı açmada hukuki fadydası bulunması gerekir. Örnek vermek gerekirse kira tutarının artışına dair yasal sınırlar içerisinde anlaşma yapılmış ise kira tutarının ayarlanmasına dair açılan davada hukuki yara bulunmamaktadır. Kira tespit davasında sadece ileriye yönelik kira bedeli talep edilmektedir. Geriye dönük olarak kira bedelinin düzenlenmesi talebinde bulunulamaz.” dedi.

YARGITAY’IN BU KONUDA YERLEŞİK İÇTİHATLARI MEVCUTTUR


Son zamanlarda sık sık güncellenen enflasyon rakamları nedeniyle kira tespit davalarının açıldığını kaydeden Avukat Zeynep Erdem, “Aynı zamanda tahliye davası açmak isteyenker kira tutarının tespiti ve tahliyeye ilişkin tahliye davasını terditli dava şeklinde açabilecektir. Yargıtay’ın bu konuda yerleşik içtihatları da mevcut. Her davanın terditli dava şeklinde açılmasını hukuka aykırı bulmamış, onama kararı vermiştir.” dedi.

DAVA YOLUNA GİDİLMEDEN BUNLARA DİKKAT


Arabuluculuk sistemi hakkında da önemli açıklamalar yapan Avukat Zeynep Erdem, tarafların kira uyuşmazlıklarında dava yoluna gidilmeden hızlı ve kısa bir biçimde çözülmesi için arabuluculuk sistemi de uyguladıklarını dile getiren Avukat Zeynep Erdem, bu sistemle barışçıl bir çözüme kavuştuklarını söyledi.

 

Bu il 7.2 büyüklüğünde sallanmıştı, uzmanlar uyardı: Olası bir depremde yapı stokunun yarısından fazlası yıkılır!

2024'te 1 milyon 200 bin konut satılması hedefleniyor!

Kiralardaki fahiş artışlarda Rusların da etkisi oldu! 


Geri Dön