Kiralardaki fahiş artışlarda Rusların da etkisi oldu!
Son dönemde Türkiye'ye gelen Rusya vatandaşlarının da kiralardaki artışları tetikledikleri belirtildi. İşte ayrıntılar...
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrasında on binlerce beyaz yakalı Rus ülkeden ayrıldı. Gitme kararı verenler arasında Batıya ve eski Sovyet cumhuriyetlerine yerleşenler olduğu gibi Türkiye’ye gelenler de oldu.Ağırlıklı şekilde İstanbul ve Antalya'ya yerleştiler. Antalya’nın tercih edilmesindeki en önemli sebep, önceki senelerde kimi Rusların şehirden emlak almış olmasıydı.
Türkiye’yi tercih edenler arasında farklı meslek gruplarından Ruslar olduğu gibi aralarında bilim insanları, yazarlar, senaristler, yönetmenler, akademisyenler de bulunuyor. Yani aynı zamanda bir ‘beyin göçünden’ de bahsedilebilir.
Gazete Duvar'dan Vercihan Ziflioğlu'nun haberine göre; Türkiye’de kalmak isteyenlere resmi otoritelerce oturum izni verilmedi. Sonuç olarak yetenek vizesiyle başka ülkelere gittiler.
Gazeteci, yazar ve yönetmen Olga Haldız konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Türkiye’nin tercih edilmesinde üç etken mevcut. Bunların ilk sırasında elbette coğrafi olarak Rusya’ya yakınlığı geliyor. Ayrıca Ruslardan vize istenmiyor" diye konuştu.
"Bir diğer önemli faktörse senelerdir Türkiye’ye gelip giden çok sayıda Rus bulunuyor. Dolayısıyla buradaki yaşam hakkında insanlarımız bilgi sahibi. Daha önceki senelerde Antalya’da emlak satın alan çok sayıda Rus'u da unutmayalım" diyen Haldız, Rusların yalnızca Türkiye’ye gelmediğine dikkat çekerek, "Başta Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan olmak üzere eski Sovyet cumhuriyetlerine yerleşenler de oldu, Avrupa’ya gidenler de..." diye konuştu.
TÜRKİYE'YE KAZANÇLARI BÜYÜK OLACAKTI
Olga Haldız, "Türkiye’ye yerleşmek için gelenler nasıl zorluklarla karşılaştı?" sorusunun da yanıtını verdi. Gelenlerin çoğunun burada kalmak istemelerine rağmen başka ülkelere göç etmek zorunda kaldıklarını aktaran Haldız, "Çünkü 2022 Aralık'tan sonra ikamet tezkereleri yenilenmedi. Oturum taleplerine ret yanıtı geldi. Bu şekilde bir durum daha önce yaşanmamıştı" ifadelerini kullandı.
Kanada, İngiltere gibi ülkelerin sanatçılara, bilim insanlarına, akademisyenlere vs. özel vize verdiğini vurgulayan Haldız, Türkiye'de farklı göç politikalarının olduğunu söyledi.
Haldız "Mesela başarılı bir yönetmen arkadaşım defalarca oturum için başvurdu. Olumlu yanıt alamayınca İngiltere’ye başvurdu ve yetenek vizesiyle ülkeye kabul edildi. Keşke bahsi geçen insanlara oturum verilseydi, kuşkusuz Türkiye’ye her anlamda katkıları büyük olurdu" açıklamasında bulundu.
Olga Haldız, kiralardaki yükselişte kuşkusuz Rusların da etkili olduğunun altını çizdi ve "Rus basınında da bu konuya sıkça değinildi. Buraya gelenler yaşayabilecekleri bir konut bulmak için daha fazla para vermeye hazırdı. Biraz önce de bahsettiğim gibi ağırlıklı şekilde paralı kesim geldi. Dolayısıyla talep artınca fiyatlar da yükseldi. 5 bin TL'lik bir evi 25 bin liraya kiralayınca piyasa hareketlendi" diye konuştu.
2024'te 1 milyon 200 bin konut satılması hedefleniyor!
Ev sahibinin IBAN oyunu bozuldu! Kiracılara müjde: Savcılık 'iyi niyetli değil' dedi!
Kentsel dönüşüm kredisi nedir, hangi bankalar verir?