02 / 05 / 2024

Bu yıl okul çantaları en ucuz 1.000 TL'ye dolacak! Kırtasiye ürünlerinde yüzde 75 yükseliş! 

Bu yıl okul çantaları en ucuz 1.000 TL'ye dolacak! Kırtasiye ürünlerinde yüzde 75 yükseliş! 

Okulların açılmasına günler kala, velilerin okul alışverişi telaşları başladı. Kırtasiye malzemelerinde geçtiğimiz seneye göre yüzde 40 ile 75 arasında artış yaşanırken bu sene bir okul çantasını doldurma maliyeti en az 1.000 TL olacak.



11 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2023- 2024 eğitim-öğretim yılı için sayılı günler kaldı. Milyonlarca öğrenci okul sıralarında yerini almak için hazırlanırken, aileler de okul alışverişi telaşına girdi. 

Hemen her kalemde kırtasiye malzemelerinde fiyatlar enflasyona paralel şekilde yükselirken, Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) verilerine göre, bir okul çantası geçtiğimiz sene 632 liraya dolarken, rakam bu yıl en az bin liraya yükseliyor. 

Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre; marka ve lisansa göre değişmekle beraber, 2022 yılında 175 lira olan okul çantasının fiyatı bu sene en düşük 300 lira olurken, matara-beslenme çantası gibi ürünlerin fiyatı 90 liradan başlıyor. 

Bu yıl okul çantaları en ucuz 1.000 TL ye dolacak! Kırtasiye ürünlerinde yüzde 75 yükseliş! 

Fiyatlar yüzde 40-75 yükseldi 

Ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğine vurgu yapan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, "Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu ve bu sene bir çantanın ortalama 900 ile 1.200 lira arasında değiştiğini belirtti. 

Vecdet F. Şendil, açıklamasında "Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 TL’ye de okul çantası var, 800 TL’ye de" ifadelerine yer verdi. 

Bu yıl okul çantaları en ucuz 1.000 TL ye dolacak! Kırtasiye ürünlerinde yüzde 75 yükseliş! 

KDV, yüzde 1'e indirilsin 

Kırtasiye ürünlerinin bazılarının KDV oranının yüzde 20, bazılarının ise yüzde 10 olduğuna dikkat çeken Vecdet F. Şendil, "2004’te alınan kararla, kurşunkalem, boya kalemi, suluboya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmişti" diyerek, versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oranın yüzde 18'de kaldığını anımsattı. 

"Resmi Gazete’de yayınlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu" diyen Şendil, bu oranın yüzde 10'a düşmesi gerketiğinin altını çizdi. 

Şendil, silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemelerinin de en az gıda kadar temel ihtiyaç olduğuna vurgu yapan TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil, "Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu ve en kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere indirilmesini istedi. 

Doların alev alacağı tarih açıklandı! Kıyıda köşede, elinde avucunda dolar olanlar hazırlanın! Rekor geliyor...

Aile Bakanlığından yardım alanlara müjde! e-Devlet'ten başvuranın hesabına yatıyor! TCKN sonu 0, 2, 4, 6, 8 olanlar...

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 


Geri Dön