28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, son günlerde sık sık gündem olan beklenen Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul için ezber bozan tahminlerini dile getiren Üşümezsoy, deprem tezinin çürüdüğüne dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Beklenen büyük Marmara depremi, Türkiye'nin aklının bir köşesinde her zaman duran büyük bir tehlike. Bu konu senelerdir uzmanlar arasında sık sık tartışma konusu oluyor ve vatandaşlar da en çok bu konuyu konuşuyor. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'da meydana gelmesi beklenen depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

Posta Gazetesi'nden Elif Bayram'ın haberine göre; Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’da ve Marmara Denizi’nde riskli olan kırılmamış fayı haritalar üzerinden tek tek açıkladı. 

Marmara bölgesinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesinin gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "İstanbul Türkiye’de deprem riskinin en düşük olduğu bölgedir. Son günlerde konuşulan İstanbul depremi tam bir spekülasyon" diyerek, dayandığı temel tezin yanlış olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

Prof. Üşümezsoy, Marmara’daki fayların kırılma potansiyeli ile ilgili de konuştu. Söz konusu açıklamasında "Marmara bölgesi için bu günlerde konuşulan önermeler yanlış. ‘Marmara Körfez'de fay kırılmış o halde Marmara'da risk var. Sismik boşluk var’ diyorlar. Bundan önce de 1509’da kırılmış diye bir spekülasyon yapılıyor" ifadelerine yer veren Üşümezsoy, 250 senede bir deprem olacakmış gibi bir teorinin ortaya atıldığını belirtti. 

'250 SENEDE BİR DEPREM OLUYOR' TEZİ ÇÜRÜDÜ 

Marmara depremi ile ilgili olarak yanlış teoriler üretildiğinin altını çizen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Marmara’daki fay 1999’da Körfez'den Yalova-Çınarcık kıyısından Esenköy’e kadar kırılmış. Bunun devamı Çınar çukurunun güneyinde 1894’te kırılmış. Böyle olunca Marmara'nın doğu kesimi, 60 kilometresinde stres boşalmış. Batı’da ise 1766’da kırıldı ve bir daha kırılmadı denilen fay, Marmara Adası önünde 1912’de kırılmış. Bu da o bölgede 60 km’lik stresi boşaltmış" diyerek, Marmara Denizi'nde 1912 ve 1999’dan beri fay kırılmamış denilen önermenin de yanlış olduğunu belirtti. 

“Marmara Denizi'nde 1766’dan beri fay kırılmamış deniyordu” açıklamasında bulunan Prof. Üşümezsoy, bu fayın 1912’de kırıldığına, stresin boşaldığına dikkat çekti. 

Üşümezsoy, " Fakat 1999’da bu fayın Doğu kesimi kırılmıştır. Aslında 1719’da da fay hattı kırılmıştır. Bu durumda demek ki Marmara’da 250 yılda bir deprem oluyor tezi de çürümüş oluyor" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

ADALAR FAYI KIRILDIĞINDA KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR? 

Prof. Üşümezsoy, “Marmara’da Adalar fayı kırılırsa kaç büyüklüğünde deprem olur?” sorusuna da yanıt verdi. 

Bu konuya ilişkin "Adalar fayı hiçbir zaman kırılmaz. Orası Marmara Denizi açılırken çalışmış ama bugün ölü bir faydır. 10 milyon yıldan beri açılan Marmara Denizi çukurunda düşey fay olarak çalışmıştır" açıklamasında bulundu ve Kuzey Anadolu payının da yanal hareketli olduğunu, bir çukurluk açmadığını söyledi. 

"Gerek 17 Ağustos’ta gerek 5 Şubat’ta kırılan faylar tarla içinden dümdüz gitmiştir. Ama tarlaların bir tarafı diğer tarafına çökmemiştir" diyen Üşümezsoy, bu anlamda Adalar fayında kırılma riskinin olmadığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

SİLİVRİ VE BÜYÜKÇEKMECE’YE DİKKAT

Marmara Bölgesi’yle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Orta Marmara fayı dediğimiz fay, 50 km’lik fayın 20 km’si Doğu kenarında kalan Yeşilköy ve Büyükçekmece arasında kalan kesim Adalar fayının devamıdır. Adalar fayında deprem olmayacağı gibi o fayda da deprem olmaz" açıklamasında bulundu ve bu fayın Adalar fayı gibi ölü bir fay olduğuna dikkat çekti. 

"Batı kesimde ise Silivri ile Büyükçekmece çukuru arasında kalan Kumburgaz sırtında yer alan 30 km’lik bir faydır. 2019’da Silivri'de olan deprem bu faydadır. Bu da ters fay biçimindedir" diyen Üşümezsoy, Marmara’da bulunan fay hattındaki ters sıkışmayı işaret etti. 

"Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu fayı, Doğu Marmara'da Çınarcık çukurunun güneyinden geçer. Bu fay 1894’te ve 1999’da kırılmıştır. Bu fayda 1719’da ve 1766’da deprem olmuştur. Batı Marmara'da ise fay hattı Marmara Adası önünden geçer. Aynı fay üzerinde 1912’de deprem olmuştur. Bu anlamda Marmara Denizi'ndeki Güney kıyıdan geçen Kuzey Anadolu fayında stres boşalmıştır" ifadelerine yer veren Prof. Üşümezsoy, kuzey kenardaki Kumburgaz çukurundaki fayın ise bu sistem dışında ters fay olduğunu aktararak, saatin tersi yönüne dönmesiyle oluşmuş bir ters sıkışma olduğunun altını çizdi. 

"Yeşilköy ile Büyükçekmece arasında kalan fay hattı Adalar fayının devamıdır ve aktif bir fay değildir" diye konuşan Üşümezsoy, "Batı’da ise Büyükçekmece ile Silivri arasındaki kesimde Kumburgaz çukuru boyunca süren ters faydır ve risk taşıyan yegâne fay budur" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

DEPREM NEREDE BEKLENİYOR? 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’da ve Marmara Denizi’nde risk taşıyan kırılmamış fayın, Kumburgaz ile Silivri çukurunun başlangıç noktası olduğun dikkat çekti ve "6 Şubat’ta Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Batı’ya doğru Çardak-Göksun fayı,  Adana  havzası ve Seyhan fay hattına stres yüklendi. Ayrıca Malatya Doğanşehir’den Yeşilyurt’a giden fay sistemi de deprem riski taşımaktadır" açıklamasında bulundu. 

Herkesin merak ettiği Marmara Denizi’nde ise kırılmayan fayın sadece Kumburgaz fayı olduğunun altını çizen Üşümezsoy, "Burada 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

SON DAKİKA Deprem oldu! Malatya'da korkutan deprem !

Merkez Bankası faiz kararı öncesi altın resmen fırladı! Çeyrek altın bugün ne kadar oldu? 24 Ağustos altın fiyatları

THY Emlak Konut GYO Arnavutköy Yenişehir Evleri kuraları ne zaman? 1+1, 2+1, 3+1 evler için kaç TL ara ödeme yapılacak?


Geri Dön