02 / 05 / 2024

Buca Şirinyer projesine yürütmeyi durdurma kararı verildi!

Buca Şirinyer projesine yürütmeyi durdurma kararı verildi!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Nehir Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2012 yılında onayladığı Buca Şirinyer Parkının bulunduğu alanda yeniden düzenleme yapılmasının İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu açıkladı...




İzmir Büyükşehir'in geçen yıl onayladığı projeye ilişkin,  İzmir  4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi 


Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Nehir Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Temmuz 2012 tarihnide onayladığı Buca Şirinyer Parkının bulunduğu alanda yeniden düzenleme yapılmasına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin yürütmesinin, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu açıkladı. Mahkemenin, kamusal alanların kullanım kararında değişiklik öngörmesi nedeniyle, uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açabileceğinden, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, bölge ihtiyaçlarının karşılanmasına, kamu kaynaklarının rasyonel kullanımına, kamu yararına ve ilgili mevzuata uygun olmadığı kanaatine vardığını belirtildi. 


En önemli alan 


Nehir Yüksel, Buca Merkez bölgesinin en önemli kamusal açık alanı olan bölgenin, yoğun yapılaşmanın olduğu o çevreye soluk aldırdığına dikkat çekerek, "Burasının plan yoluyla korunması gerekiyordu. Plan değişikliğiyle sık sık ranta konu edilen bu bölge, son derece önemli ve değerli bir alandır. Bu kararla İzmir, bir plan yanlışından daha yargı yoluyla kurtulma yolundadır" dedi. Kentlerdeki kamusal alanları, yeşil alanları yapılaşma alanları olarak gören plan değişikliklerinin ister merkezi iktidar, isterse yerel yönetim tarafından yapılsın; özellikle doğa, bilim ve demokrasi karşıtı, rantçı projelere karşı halkın son derece duyarlı olduğuna dikkat çeken Yüksel, "Bugünlerde hukuken yanlışlığı kabul gören bu plan değişikliğinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini yetkililere hatırlatıyorum" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bu karara nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Şirinyer Parkı'ndaki mülkiyeti Büyükşehir ile Buca Belediyesi'nde olan 64 bin 600 metrekarelik alanı yeni bir cazibe merkezi haline dönüştürecek proje hazırlamıştı. Yeni düzenleme ile bölgede rekreasyon alanı, yeşil alan düzenlemeleri, içinde satış birimleri bulunan açık alanlı çarşı, cep sineması, belediye hizmet alanı ve kapalı pazaryeri yapılacaktı. Aynı alan içinde yeraltı otoparkı yer alacak, İzmir Banliyö Sistemini kullanan vatandaşların da özel araçlarını park edebilmesi sağlanacaktı. Planın mahkeme kararlarınca değiştirilmesi bekleniyor. Projenin yapım ihalesi bu kararla ilandan çekildi. 


Milliyet Ege


Geri Dön