15 / 05 / 2024

Buca'da SİT alanında inşaat tartışması çıktı!

Buca'da SİT alanında inşaat tartışması çıktı!

İzmir'in Buca ilçesindeki tarihi köşklerden De Jongh Köşkü'nün bulunduğu 45 bin metrekarelik alanı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kiralayan Şifa Üniversitesi'nin, bahçedeki bir binayı yıkarak yenisini yapmak için çalışma başlatması tartışma çıkardı.




İzmir'in Buca ilçesindeki tarihi köşklerden De Jongh Köşkü'nün bulunduğu 45 bin metrekarelik alanı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kiralayan Şifa Üniversitesi'nin, bahçedeki bir binayı yıkarak yenisini yapmak için çalışma başlatması tartışma çıkardı. Üniversitenin SİT alanında bulunan eski bir binayı yıkıp yerine yeni bina yapmaya başladığını ve bunun yasa dışı olduğunu iddia eden Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, çalışmaların sürdüğü alana giderek yetkililere inşaatın durdurulmasını, yoksa en ağır cezayı keseceklerini söyledi. Daha sonra açıklama yapan üniversite yetkilileri ise, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da dahil gerekli her yerden izin aldıklarını belirterek bunları belediyeye sunacaklarını söyledi. 


'Sadece ön tadilat izni var'

İnşaat alanına giden Başkan Tatı, üniversite hastane müdürü Zafer Dokan'ın kendisine yeni bir bina yapımı için belediyeye hiçbir başvurularının olmadığını, sadece Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan ön tadilat izni aldıkları bilgisini verdiğini öne sürdü. Tatı, "Bunun üzerine kendilerine 'Biz belediyeye ait SİT konumundaki binalarda bile hiçbir işlem yapamıyoruz, siz nasıl izin almadan bina yıkıp yerine yenisini yapıyorsunuz. Derhal çalışmaları durdurun, yoksa en ağır ceza kesilecek' dedim" diye konuştu. Tatı, Buca Belediyesi'nin alanda yasa dışı işlem yapıldığına dair bir yazı düzenleyerek hastane yönetimini uyaracacağını belirterek, "Uyarı dikkate alınmayıp inşaat çalışmaları sürdüğü taktirde ceza keseceğiz" diye konuştu. 

Tatı, geçtiğimiz günlerde hastane çevresinde oturanlardan da Buca Belediyesi'ne bahçede ağaçların kesildiğine dair şikayetler geldiğini belirtti. Şikayetleri duyan Şifa Hastanesi yönetiminin, hastane çevresinde oturanlara 5 Mart günü hastane bahçesindeki kafeteryada bir yemek verdiğini ifade eden Tatı, "Çevre sakinlerine yemek için yazılı davetiye gönderen Şifa Hastanesi yönetimi, davetiyede 'Mülkiyeti SGK'ya ait olan arazi, Kültür ve Tabiat SİT alanı olarak tescilli. Tüm ağaçlar,  İzmir  Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na kayıtlı. Onaylanan peyzaj projemizde dinlenme alanları, yürüyüş yolları, ağlık ve spor alanları, ağaçların ilaçlanması ve gerekli ağaçların budanması ile ilgili tüm yasal izinlerimiz mevcut. Gerekli çalışmaların yapılabilmesi için komşularımızın da bizlere verecekleri destek ve hassasiyeti bekliyoruz' ifadelerini kullanmıştı" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön