Ekonomi

Buğday fiyatları son 4 ayın dibini gördü! Emtia piyasasında yaşanan düşüşlerin nedeni ne?

Enflasyon ne resesyon endişesi emtia fiyatlarını düşürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz mayıs ayında arz sorunu nedeniyle son ayların en yüksek seviyesini gören buğday son 4 ayın en düşük seviyesine geldi. İşte detaylar..Geçtiğimiz Mayıs ayında Hindistan'ın buğday ihracatına kota getirmesi sonrası Chicago Tİcaret Borsası'nda en yüksek işlem hacmine sahip buğday 12

ABD ve AB Merkez bankalarının sıkı para politikaları ve resesyon endişeleri nedeniyle emtia piyasasında haftalardır yaşanan düşüş çizgisi devam ediyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Hindistan'ın buğday ihracatına kota getirmesi sonrası Chicago Tİcaret Borsası'nda en yüksek işlem hacmine sahip buğday 12.53 dolar, yani 460.4 dolar/ton seviyesine yükselerek 8 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Buğdayın fiyatı 4 ayın, mısır ve soya fasulyesinin fiyatı da 5 ayın en düşük seviyesine geldi.

Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğdayın fiyatı 8,4050 dolar, mısırın fiyatı 6,0425 dolar ve soya fasulyesinin fiyatı 13,9125 dolarla 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hafta kapanışında ise fiyatlar buğdayda yüzde 10,2, mısırda yüzde 9,9 ve soya fasulyesinde yüzde 2 kayıp yaşanırken, pirinç fiyatları yüzde 0,4 artış yaşadı.

FED'in FAİZ ADIMLARI ENDİŞE YARATIYOR

Küresel ekonomi piyasasında başlayan resesyon ve faiz endişeleri ticari aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor.

AB ve ABD başta olmak üzere önemli merkez bankaları yetkililerinin agresif para politikalarını sürdüreceğine ilişkin yönlendirmeleri de yatırımcıların risk algısını olumsuz etkiledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 84'e gerilese de güçlü kalmaya devam ediyor. Bankanın eylül toplantısında ise yüzde 73 ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştireceği tahmin ediliyor.

FED'in faiz artırımına ilişkin adımları dolar talebini de alım yönünde destekledi ve dolar endeksi 105,1'le Aralık 2002'den bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta bin 784 dolarla Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyi gören altının ons fiyatı ise düşüşünü üst üste üçüncü haftaya taşıdı ve yüzde 1,1 azalışla bin 808 dolara geriledi.

Geçen hafta 19,39 dolarla Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gören gümüşün fiyatı yüzde 6 ve platinin fiyatı yüzde 2,2 değer kaybederken, paladyumun fiyatı yüzde 4,5 yükseldi. Paladyumun değer kazanmasında, Sibanye-Stillwater şirketinin Güney Afrika'daki madenlerini kapatacağına dair haberler ve Rusya'nın paladyum arzını sınırlayabileceği beklentileri etkili oldu.

Fiyatları yakından takip edilen Brent petrol ise yüzde 1,9 değer kazandı, New York Ticaret borsasında işlem gören doğalgaz ise yüzde 7,9 geriledi.

Geçtiğimiz hafta baz metallerde de sert satışlar meydana geldi tezgah üstü piyasada 3,6251 dolarla Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gören bakır haftayı yüzde 4,3 zararla tamamladı. Fiyatlar kurşunda yüzde 1,3, alüminyumda yüzde 0,8, nikelde yüzde 1,5, çinkoda yüzde 12,5 geriye gitti.

Bakırda, küresel ekonomik yavaşlamaya dair endişelerin artması sonrası değer kayıpları belirginleşirken, çinko fiyatlarında kısıtlı arz ve nikel fiyatlarında stoklardaki azalışın etkileri görüldü.

Temmuz 2022 emekli ve memur maaşları belli oldu! Aile yardımı ödeneği dahil işte hesaplara yatacak para

Haziran enflasyonu sonrası ilk zam gelen ürün açıklandı! Fiyatı yüzde 130 artıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

İstanbul'da büyük kentsel dönüşüm projesinin tarihi açıklandı! TOKİ Ümraniye'den başlayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ve sözleşmeli işçilere ilişkin açıklama

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zam oranı belli oldu! Zamlı maaşların ödemeleri nasıl ne zaman yapılacak?