Ekonomi

Sarı Metal, enerji, tarım emtiaları düşüşe geçti! İşte 11 Ekim 2022 emtia piyasalarında son durum!

Emtia borsalarına yatırım yapan vatandaşların yakından takip ettiği kıymetli metal, enerji, tarım ve sanayi emtialarında yeni güne kayıp vererek başladı.   Bu konuda, özellikle son iki yıldır daha çok yatırımcı çeken emtia borsaları, geçtiğimiz yılı diğer borsalara oranla daha çok kazanç elde ederek kapattı

Son zamanların gözde yatırım araçlarından olan emtia borsaları, özellikle gümüşün ani artışı ve bakır ya da alüminyum gibi metallerin değerlenmesi ile birlikte popülerliği artmaya başladı. 

Bu konuda, özellikle son iki yıldır daha çok yatırımcı çeken emtia borsaları, geçtiğimiz yılı diğer borsalara oranla daha çok kazanç elde ederek kapattı. Ancak bu yıl, dünya bankalarının enflasyon ile mücadelesi edebilmek için faiz artırımı kararlarından etkilenen borsalar arasında emtia borsaları da yerlerini aldı.

Faiz artırımı kararından olumsuz etkilenen emtia borsaları, dünya genelinde yaşanan resesyon endişelerini de somut bir şekilde taşımaya başlayınca, kayıplar vermeye başladı.

 

Son üç haftadır ciddi kayıplar veren emtia borsalarında  zaman zaman toparlanmalar görülse de bu toparlanmalar kalıcı olmadı.  Öte yandan emtia borsalarında yeni hafta kayıplar ile başlarken, yeni gün de kayıplar devam etti.

SARI METAL DEĞER KAYBEDİYOR

Bir süredir kayıplar ile karşı karşıya kalan kıymetli metal emtialarında genel durum bugün de aynıydı. Ons altın genel olarak değer kaybı yaşamasına rağmen,1664 dolara kadar düştü. Güne yüze 0,70 değer kaybı ile başlayan ons gümüş 19,4708 dolara gerilerken, güne yüzde 0,04 değer kaybı ile başlayan platin ise 901,67 dolara düştü. Öte yandan kıymetli metallerde tek değer kazanan ürün olan paladyum, yüzde 0,35 artış ile 2.191,90 dolara yükseldi.

 

TARIM VE ENERJİ EMTİLARINDA DURUM KÖTÜ


Tarım emtialarında dün başlayan toparlanma bugün itibariyle sona erdi. Dün artış gösteren kakao, bugün yüzde 1,59 oranında değer kaybı ile 2.358 dolara gerilerken; dün artış gösteren bir başka ürün olan kahve ise, yüze 0,30 değer kaybı ile 217,45 dolar oldu.

Tarım emtialarında dün değer kaybeden pamuk, bugüne yüzde 0,05 değer kazanarak 88,27 dolarlık eski bandına geri döndü.

Öte yandan dün değer kayıplarına uğrayan enerji emtiaları, bugün de devam etti. WTI petrol güne yüzde 0,31 değer kaybı ve 90,85 dolar bandından başlarken, brent tipi petrol yüzde 0,12 değer kaybı ve 96,07 dolar seviyesinden; doğal gaz ise güne 1,36 değer kaybı ve 2,32 dolar bandından başladı.

 


SANAYİ EMTİALARINDA SON DURUM

Bugün alüminyum, çinko ve nikel değer kaybederken; bakır, kalay ve kurşun bugünü değer kazanarak açtı.

Bakır, saat 09.30 itibariyle yüzde 1 değerlenirken, kalay yüzde 0,98; kurşun ise yüzde 0,92 değer kazandı. Öte yandan değer kaybı yaşayan alüminyum yüzde 2,88; çinko yüzde 1,68; nikel ise yüzde 1,32 değer kaybı yaşadı.

Altın, gümüş, petrol, buğday fiyatlarında son dakika! Emtia piyasasında pozitif seyir başladı mı?

Emtia piyasasında bilinmezlik! Resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler arasında kaldı