Ekonomi

Tarım sektöründe fiyatlar düşüyor! Emtia piyasası tedirgin! 

Emtia piyasalarında, merkez bankalarından sert faiz artırımı öngörüleri, Çin'deki koronavirüs kapanmaları ve ekonomilerdeki resesyon endişeleriyle geçtiğimiz hafta metaller öncülüğünde sert gerilemeler kaydedildi. Peki tarımda son durum ne? İşte emtia piyasaları...  

Emtia piyasalarında, merkez bankalarından sert faiz artırımı öngörüleri, Çin'deki koronavirüs kapanmaları ve ekonomilerdeki resesyon endişeleriyle geçtiğimiz hafta metaller öncülüğünde sert gerilemeler kaydedildi. 

 

Geçtiğimiz hafta Çin'de yeni tip koronavirüs pandemisi çerçevesinde devreye alınan karantina önlemleri ve üresel çapta açıklanan zayıf imalat sanayi verileri sonrasında yükselen resesyon endişeleriyle dolar endeksi 110 sınırına kadar yükselerek 2002 Haziran'dan bu güne en yüksek seviyeyi test etmiş oldu. 

Dolardaki artış, emtia piyasalarını olumsuz etkileyen önemli faktörler arasında bulunuyor. Analistler, enflasyonist endişeler sebebiyle merkez bankalarının atacağı agresif politika adımlarının, halihazırda yavaşlayan ekonomileri resesyona itebileceği öngörüleriyle küresel çapta dolar talebinin arttığına dikkat çekerek, bu kapsamda emtia  fiyatlarındaki baskının devam ettiğini ifade etti. 

Peki emtia piyasalarında son durum ne? İşte emtia piyasalarındaki son durum...

Tezgah üstü piyasada bakır ve alüminyum yüzde 7, çinko yüzde 12,6, nikel yüzde 4,2 ve kurşun fiyatları da yüzde 4,6 değer kaybına uğradı 

Bakırda, Avrupa'daki enerji krizi, Fed tarafından gelen sıkı para politikasının devam edeceği mesajları ve Çin'in "Sıfır Kovid" stratejisiyle talebin zarar göreceği ile ilgili endişeler çoğalıyor. 

Bakırda talep konusundaki endişeler, arz tarafında süren sorunlardan daha ağır geliyor. Dünyada bakır madenciliğinin dörtte birinden çoğunu yapan Şili, Temmuz ayında bir önceki seneye göre üretimde yüzde 8,6 oranında düşüş açıkladı. 

Değerli metaller sert düştü 

Değerli metallerde de geçtiğimiz haftada yüzde 4'ü geçen düşüşleri kaydedildi. Altın yüzde 1,5, paladyum yüzde 4 geriledi. 

17,562 dolarla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine inen gümüş yüzde 4,5, 821,95 dolarla Temmuz 2020 tarihinden bu güne en düşük seviyeyi gören platin yüzde 3 değer kaybı yaşadı. 

Enerji tarafında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 4,2  geriledi. 

Fiyatlarda yaşanan bu düşüşlerde agresif faiz artırımlarının ekonomileri yavaşlatacağı ve yakıt talebini düşüreceği tedirginlikleri ve Çin'de koronavirüs tedbirlerinin sıkılaştırılması etkile oldu.

Tarım emtiasında talep endişeleri yükseldi

Geçtiğimiz hafta tarım tarafında da sert düşüşler yaşandı. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 0,5 değerlenirken, mısırda yatay bir seyir kaydedildi. Pamuk yüzde 12,3, kahve yüzde 4,1, şeker yüzde 1,8, kakao yüzde 0,3 değer kaydetti. 

Analistler, dünyanın önde gelen merkez bankalarının şahin açıklamalarıyla pamuk başta olacak şekilde arım emtiasında talep endişelerinin arttığına dikkat çekti. 

Buğday, arpa, mısır fiyatları bugün hangi borsada ne kadara satılıyor? İşte 5 Eylül fiyat listesi...

Fındık ihracatı yaklaşık 2 milyar dolar kazandırdı! 5 Eylül 2022 fındık fiyat listesi..

Gübre üretiminde büyük şok! Üretim duruyor mu? Gübre fiyatları bugün ne kadar? İşte 5 Eylül 2022 fiyat listesi...