28 / 04 / 2024

Buğra Gökce'den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

Buğra Gökce'den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı olan Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, imar barışı ve deprem riski ile ilgili X sosyal medya hesabından önemli bir açıklama yaptı. İşte Gökce'nin o açıklaması...



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı olan Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, resmi X sosyal medya hesabından imar barışı ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. 

Gökce, https://twitter.com/gokcebugra hesabından yaptığı açıklamasına "Tüm Türkiye’de hiç unutulmaması gereken bir gerçek bulunuyor: İmar barışı uygulamasını çıkartanlar, şehirlerimizi depreme karşı hazırlayamazlar, güçlendiremezler" ifadelerini kullanarak başladı. 

İmar barışının  insanları tabutunda yaşamaya mahkum eden, rant için “depremde ölürse ölsün bana ne” diyen bir uygulama olduğunu dile getiren Gökce, "Son uygulamayla 3,1 milyon yapı kayıt belgesi düzenlendi, Türkiye çapında 5,9 milyon konut, 1,2 milyon ticari bölüm imar barışı kapsamına alındı" bilgilerini verdi. 

Buğra Gökce den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

İMAR BARIŞI BİR DAHA TEKRAR EDİLMEMELİ

Buğra Gökce, imar barışı çerçevesinde 1 milyon bağımsız birimle İstanbul'un birinci olduğuna vurgu yaparak, "İstanbul'u 672 bin ile İzmir, 361 bin ile Ankara, 349 bin ile Antalya, 303 bin bağımsız birimle de Muğla izliyor" açıklamasında bulundu. 

Çıkartılan İmar Barışı uygulamasında yapıların deprem güvenliğinin vatandaşların beyanına bırakıldığını ve sorumluluğun da vatandaşla yüklendiğini dile getiren Dr. Gökce, "Devlet bu konuda sorumsuz sayıldı. Bu hüküm sebebiyle hiçbir deprem güvenliği bulunmayan konutlar için yapı kayıt belgesi düzenlendi" ifadelerini kullandı. 

1999'a meydana gelen büyük depremin ardından TBMM'nin bir komisyon kurarak yapılması gerekenleri araştırdığını, komisyon raporundaki en önemli maddelerden birinin ise “imar barışı uygulamasının bir daha tekrar edilmemesi gerektiği” olduğunu aktaran Gökce, "Rapora göre imar barışı Türkiye’nin depreme karşı güvenli, nitelikli, sağlıklı konutlara erişmesine engel oluyordu" dedi. 

Buğra Gökce den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, sayısız bilimsel rapora, uzman görüşüne karşın 2003 ile 2022 yılları arasında pek çok imar affı uygulamasının hayata geçirildiğini vurguladı ve "Bu uygulamalarla yapı stoğumuzun daha güçlü ve nitelikli bir seviyeye çıkması engellendi" diye konuştu. 

Türkiye’nin yüzde 71’inin deprem coğrafyasında yaşadığının altını çizen Buğra Gökce, bugün hala ülke çapında bir bina envanterinin bulunmadığını dile getirdi ve "Yapılan hesaplamalara göre tüm Türkiye’de 6,5 milyon riskli konut var. Böyle bir ortamda imar barışı çıkartmak rant için halkın ölmesine göz yummak anlamına gelir" açıklamasını yaptı. 

Buğra Gökce den imar barışı açıklaması: Karşı duracağız!

İZMİR'DEN TÜRKİYE'YE UZANAN SEFERBERLİK 

Dr. Gökce, "Biz İzmir’den başlayarak tüm Türkiye’ye uzananan bir seferberlik başlatacağız" dedi ve yapı stoğunun sağlıklı, nitelikli, hak sahiplerini, halkı ve kenti koruyarak dönüştürülmesi için mevzuat önerilerini güçlü şekilde paylaşacaklarını, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olmasına izin vermeyeceklerini belirtti. 

İzmir’de çeşitli tipte sosyal konutlar üreterek halka arz edeceklerine dikkat çeken Gökce, " İmar barışı gibi uygulamalara tamamen karşı duracağız, yarattığı tahribatı azaltmak ve ortadan kaldırmak için planlı adımlar atacağız. İzmir’imizin deprem direncini arttırmak için güçlü bir şekilde hareket edeceğiz" dedi ve İzmir'in de Türkiye'nin de kaybedecek zamanı olmadığını söyleyerek açıklamasını tamamladı. 

Her tahmini tutan Mert Başaran'dan şimdi de dolar kuru tahmini geldi!

Benzin ve motorin fiyatlarında son dakika! 2 defa değişti: Sürücüler hemen bakın!

Konut kiralamada 'kimlik bildirimi' dönemi! Emniyet görevlileri denetimlere başladı!

Okul servislerine yüzde 60 zam talebi geldi! Peki servislere ne kadar zam yapılacak?


Geri Dön