Buğra Gökce'den Mehmet Şimşek'e 'konut kredisi' cevabı: 'Halk mülksüzleşti'
İBB eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “AK Parti hükümetleri öncesi, konut kredisi yok denecek kadar azdı” sözlerine cevap verdi. İşte Buğra Gökce'nin resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı o paylaşım...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada AK Parti hükümetleri öncesi, konut kredisi yok denecek kadar az olduğunu belirterek, "Biz tek haneye indirince, krediye erişim arttı" ifadelerini kullanmıştı.
Mehmet Şimşek'e cevap İBB eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce'den geldi. Gökçe resmi X hesabı http://twitter.com/gokcebugra üzerinden yaptığı paylaşımda, "AK Parti öncesinde konut sahipliği oranı yüzde 73’tü. 2023’te konut sahipliği oranı yüzde 56’ya düştü." ifadelerini kullandı.
Buğra Gökce'nin paylaşımı şu şekilde:
Sn. Mehmet Şimşek’in ne yazık ki ne dünden haberi var, ne bugünden.
Sn. Şimşek bir açıklama yaparak dedi ki: “AK Parti hükümetleri öncesi, konut kredisi yok denecek kadar azdı.”
Nereden tutsan elinde kalıyor.
1. AKP öncesinde konut sahipliği oranı yüzde 73’tü. 2023’te konut sahipliği oranı yüzde 56’ya düştü.
2. Yaşanan ekonomik koşullar ve plansızlık nedeniyle zenginler ve sermaye sahipleri dışındaki kesimlerin konut sahipliği oranı düşerken, konut sahibi olma şansı da azaldı.
3. AKP öncesinde 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’de vatandaşlarımıza ucuz kamu ve sosyal konut arzı yapabilen mekanizmalar, o günlerin şartları dahilinde yoğun emeklerle hayata geçirildi.
4. 1960’lardan 1980’lere kadar Türkiye GSYH’nın yüzde 6’sı kadar payı konut finansmanı ve konut üretimine ayırdı.
5. Emlak ve Eytam Bankası, TOKİ gibi kurumlar planlama mantığı ile hareket etti. Sosyal konutlar üretti. Topluma arz etti.
6. AKP döneminde DPT kapatıldı. Planlama anlayışı terk edildi. TOKİ ve Emlak GYO, sosyal konut üreten ve konut maliyetlerini ucuzlatacak önlemler alan birer planlama kurumu olmak yerine, kat karşılığı ve hasılat paylaşımıyla uygulama yapan birer müteahhitlik kurumuna düşürüldü.
7. Plansız lüks konut üretimi, konut maliyetlerinin artışı, yabancılara konut satışı nedeniyle halk konut almayı geçtim kiralık konut bulamaz oldu.
8. Bankacılık sistemimizdeki toplam mevduatın yüzde 70’i yaklaşık 1 milyon mudiye ait. Yani toplumun çok önemli bir kısmı konut kredisi kullanamıyor, yanından bile geçemiyor.
9. Bugün Türkiye nüfusunun en zengin yüzde 5’i toplam servetin yüzde 59’una sahip. Konut kredisini bu kesim kullanıp varlık sahibi oluyor.
Sonuçta:
- AKP döneminde uygulanan politikalar nedeniyle halk mülksüzleşti, belli bir zümre varlık transferi ile zenginleşti.
- AKP döneminde vatandaş konut sahibi olmayı bir yana bıraktım, başını soktuğu evinden de oldu.
- Altı sıfır atarak yola başlayan AKP’nin uyguladığı politikalar nedeniyle Türk Lirası değer ve gücünü kaybetti. Halkın alım gücü düştü. Türkiye fakirleşti. Yüksek enflasyon ve yüksek konut fiyatları geniş halk kesimlerini barınma krizine mahkum etti.
- Maharet konut kredisi ile milleti borçlandırmak değil, sosyal konut üretip arz ederek halkın ev sahibi olmasını sağlamak.
Peki vatandaşlar bu konu ile ilgili ne düşünüyor? İşte Buğra Gökce'nin paylaşımına gelen yorumlar...
Kiralık konut piyasasındaki kısır döngüden nasıl çıkılır?
Evini boş tutanlar dikkat! Boş ev için kira vergisi ödenecek mi? Şimdi açıklandı!
Son dakika! Çanakkale'de 4.9 şiddetinde deprem meydana geldi! Deprem İstanbul'da da hissedildi!