04 / 05 / 2024

Bugüne kadar 30 milyar TL'lik iş bitiren Özsoy Grup konkordato talep etti!

Bugüne kadar 30 milyar TL'lik iş bitiren Özsoy Grup konkordato talep etti!

Aralarında İncirlik Üssü’ndeki bir projenin de yer aldığı 150 kadar dev projede imzası bulunan Özsoy İnşaat'ın 3 şirketi için konkordato talep edildi.



Ekonomide yaşanan kriz, dev firmaları da derinden etkiliyor. Bu alandaki son örnek de kamunun en büyük müteahhitleri arasında yer alan biri olan Özsoy Grup oldu. Özsoy Grup'a bağlı 155 milyon lira sermayeli Özsoy İnşaat Turizm AŞ, 24 milyon lira sermayeli Yılmazer İnşaat AŞ ile 21 milyon lira sermayeli Akademi Yapı Enerji AŞ için konkordato talep edildi.

Halktv'den Dinçer Gökçe imzalı habere göre şimdilerde toplamda 350 kadar çalışanı bulunan grup şirketlerinin borcu da 1.5 milyar TL seviyelerinde. İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılmış olan davada, şirketlere belli bir süre verilmesi durumunda toparlanabilecekleri belirtildi.

ŞİRKETLER NEDEN KRİZE GİRDİ?

Söz konusu dava dilekçesinde şirketlerin mali sıkıntıya düşmelerinin gerekçeleri de yer aldı. Dosyaya göre anılan nedenlerden ön plana çıkan bir kaçı özetle şu şekilde:

Kamuya yapılan işlerde zarar edildi. Kamu kurumlarının yapmış olduğu fiyat farkı ödemeleri de, zararları karşılamaya yetmedi.

Bugüne kadar 30 milyar TL lik iş bitiren Özsoy Grup konkordato talep etti!

Şirketin yeni başlamış olduğu ve yüzde 15 seviyelerinde olan bazı işler kararname kapsamında feshedildi. Yaşanan bu durum da, anılan projelere yapılan harcama nedeni ile zarar edilmesine sebep oldu.

2023 yılındaki faiz artışları, finansmana erişimi güçleştirdi. Finansman maliyetleri de bu süreçte artış gösterdi.

Yapılan işler için 60 günlük borçlanma yapılabiliyor fakat tahsilat da 120 günü buluyor. Yaşanan bu durum da şirketin mali dengesini bozdu.

Kurlarda yaşanan artış ile enflasyondaki yükseliş devam eden projelerin finansman ve maliyet yükünü giderek artırdı. Tahsilat da gecikince, kesilmiş olan çeklerin ödemeleri ile nakit ödemeler de gerçekleştirilemedi.

KOMİSER ATAMASI YAPILDI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre yapılan başvuru üzerine mahkeme 3 şirket için de geçici mühlet verdi. 17 Nisan 2024 tarihi itibarıyla başlamış olan geçici mühlet boyunca, anılan şirketlere karşı herhangi bir haciz yapılması da söz konusu değil.

Mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi amacıyla da geçici konkordato komiseri olarak Prof. Dr. Serdar Kale, Prof. Dr. Mert Erer ile Tuğba Başot Delibaş’ı atadı.

30 MİLYAR TL'LİK İŞ BİTİRDİ


Bugüne dek toplamda 150 projede imzası bulunan söz konusu grubun tamamladığı işlerin bedeli 30 milyar Türk Lirası. Devam eden 20 kadar projesi olan grubun, anılan işlerinin tutarı ise 3.5 milyar Türk Lirası

DEV PROJELER HAYATA GEÇİRDİ

‘NATO GİZLİ’ gizlilik dereceli tesis güvenlik belgesi olan grubun tamamladığı işlerden bazıları şu şekilde:

-İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi
-200 yataklı  Ankara  Gölbaşı Devlet Hastanesi
-İncirlik Üssü F16 simülatör binası
-300 yataklı Bahçelievler Devlet Hastanesi
-Topkapı Sarayı ve Kocaeli Seka Kağıt Fabrikası restorasyonu

 

Müteahhitler konut fiyatlarında hızlı artış beklemiyor!

Kira artışındaki yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz’u beklemeden iptal edilsin!

İTO, İstanbul'da sanayi arsa önerecek: OSB radarı geliyor! 


Geri Dön