Genel

Buhara Özbekler Tekkesi'nde artık sadece sanat var!

İki yıl öncesine kadar Sultanahmet'teki bir binanın duvarlarında "Dikkat tahtaların arasında yılanlar var!" yazılıydı. 1600'lü yıllarda hacı adaylarının uğrak mekanı olan Buhara Özbekler Tekkesi'nde artık sadece sanat var

İki yıl öncesine kadar Sultanah-met'teki bir binanın duvarlarında "Dikkat tahtaların arasında yılanlar var!" yazılıydı. 1600'lü yıllarda hacı adaylarının uğrak mekanı lan Buhara Özbekler Tekkesi'nde artık sadece sanat var. İstanbul Tasarım Merkezi adını alan tarihi binada tasarım alanında her türlü eğitim veriliyor.

"Dikkat tahtaların aralarında yılanlar var! İmza: Polis." Amazon ormanlarına mı düştük, hissini uyandıran bu yazı, iki yıl öncesine kadar İstanbul'un göbeği sayılan Sultanahmet'te bir binanın duvarına yağlıboya ile yazılmıştı. Eften püften bir bina da değil. Tarihi ve manevi değeri yüksek bir eser. Buhara Özbekler Tekkesi, 1600'lü yıllarda Türkistan'dan hacca giden Müslümanların uğradığı bir mekan. Yola çıkan her hacı Eyüp Sultan'ı ve hilafetin merkezindeki Osmanlı hükümdarını ziyaret etmeyi görev edinmiş. Akşam dinlenmek için de mutlaka bu tekkeye gelirlermiş. Bu âdet yıllarca devam etmiş.
 
1956 yılında yanarak harabeye dönen tarihi binayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2009'de restore edip İstanbul Tasarım Merkezi olarak hizmete açtı. Kadırga ve Sultanahmet arasında, Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin karşısındaki merkez Ensar Vakfı'na ait. Kuruluş aşamasında tasarımcı Faruk Akın'ın emeği geçen merkezi şimdi Hüsrev Şeref yönetiyor.
 
Özellikle muhafazakar gençlerin ilgi gösterdiği tarihi binada hat, tezhip, minyatür başta olmak üzere moda, mimari gibi alanlarda da eğitim veriliyor. İstanbul Tasarım Merkezi, bugüne kadar hep 'geleneksel sanatlar' diye söylenegelen hat, tezhip, minyatür gibi sanatların 'Osmanlı tasarım sanatları' olarak benimsenmesi gerektiği fikrine sahip. Osmanlı'nın tasarım ve sanat ruhunu tanıtmak ve geliştirmek istiyorlar. Uluslararası bir yönü de bulunuyor. Hüsrev Şeref anlatıyor: "İngiltere'den iki öğretmen camilerimizdeki motifleri çıkartan 4-5 günlük atölye çalışması yaptılar. Workshop şekilde sunumu gerçekleştirildi. Ünlü rockçılara çektiği portreleriyle tanınan İngiliz fotoğraf sanatçısı Peter Sanders, yakında burada ders verecek. Yurtdışı üniversitelerinden dekanlar, enstitü müdürleri, belediye başkanları Türk tasarımcılar hakkında bilgi almak için bize başvuruyor."
 
'Great Sinan' portalı

Merkezin dikkat çeken projelerinden biri de www.greatsinan.com adlı siteyi yayınlıyor olmaları. Mimar Sinan, Osmanlı'nın mimari anlayışına büyük yenilikler katan bir isim. Ülkemizin her yanı onun eserleriyle dolu. Dehası her zaman konuşuluyor, uluslararası platformda Great Sinan olarak tanınıyor ama bugüne kadar kimsenin aklına bu isimde İngilizce bir site açmak gelmemiş. Hüsrev Şeref, böyle bir portal oluşturarak Mimar Sinan'ı ayrıntılarıyla tanıtmayı amaçladıklarını söylüyor.

Çilehanede ebru dersleri

Buhara Özbekler Tekkesi'nin son şeyhinin ebru sanatçısı olmasından hareketle çilehanede önümüzdeki aylarda ebru dersleri başlayacak. Merkezdeki diğer dersler şöyle:
 
Hat: Abdullah Gün

Minyatür: Orhan Dağlı, Rıza Hemmatirad ve Meral Aşan

Grafik Tasarımı: Savaş Çelik, Altan Güvenli.

Fotoğrafçılık: Nevzat Yıldırım

Güzel Sanatlara Hazırlık: Zeki Fındıkoğlu ve Meriç Seyfi

Mimarlık Şehircilik: Zeynep Gemuhluoğlu, Suphi Saatçi, Hasan Fırat Diker

Temel Moda Tasarımı: Ayşen Işıkmen, Altan Güvenli (Aralıkta başlayacak)

Şehir ve Estetik: Aynur Can

Mukayeseli Teoloji: İsmail Taşpınar

Türk Sineması ve Kimlik Sorunu: Rıdvan Şentürk

Tasarımcılar, Tasarımları ve Hikâyeleri: Erdem Akan

Modernleşme Kuram ve Kavramları: Enes Kabakçı

Temel Sanat Yapıları ve Değerlendirmeleri: Savaş Çevik

Yeni Gelişmeler Işığında İslam Dünyası: Ahmet Kavas

Osmanlı Modernleşmesinin Şehir Hayatına Yansımaları: Bedri Gencer

Medeniyet ve Mimarlık: Prof. Dr. Saadettin Ökten
www.istanbultasarimmerkezi.org
Zaman/SEVİNÇ ÖZARSLAN