28 / 12 / 2024

Bukaleon Sarayı'na gecekonducular istila etti

Bukaleon Sarayı'na gecekonducular istila etti

Sarayburnu'nda bulunan yaklaşık 1200 yıllık Bukaleon Sarayı'nın bir bölümünü gecekonducular istila etmiş, diğer bölümünü ise tinerciler ve evsizler kullanıyor



Bizans Büyük Sarayı kalıntıları, Four Seasons Oteli'nin ek binaları altında kalırken, bir başka Bizans sarayı ise kaderine terk edildi. Mermer pencereleri ve muhteşem kapısıyla Sarayburnu sahil yolu üzerinde hâlâ dikkatleri çekmeyi başaran yaklaşık 1200 yıllık Bukaleon Sarayı'nın durumu 2010'da “Kültür Başkenti” olmaya hazırlanan İstanbul'a yakışmıyor. Bir bölümünü gecekonducuların istila ettiği saray kalıntılarının diğer bölümlerini ise tinerciler ve evsizler kullanıyor. Fatih ilçesinde Sultanahmet Camii'nin güneyinde, hipodromdan Marmara Denizi'ne kadar uzanan 100 bin metrekarelik alanı Bizans'ın Büyük Sarayı kaplıyor. Burada birbirlerinden ayrı olarak Bukaleon, Hormistas, Mangan ve Dafne gibi küçük saraylar var. İmparator II Iustinianus'un M.S. 842 yılında saray topluluğuna eklediği en önemli yapılardan birisi de Çatladıkapı'daki Hormistas veya Bukaleon Sarayı diye isimlendirilen bölümler. Pek az kalıntının günümüze ulaşabildiği bu bölümde İmparator'un tahta çıkmadan önce yaşadığı mekânlar olduğu sanılıyor. Sarayın bu bölümleri 20. yüzyılın başında Sirkeci demiryolunun yapımı sırasında yıkıldı ve büyük bir kısmı da çevredeki yeni yapılanmaların altında kaldı. Günümüzde sahil yolu üzerinde mermer söveli pencereleri ile bu sarayın mahzeni ve görkemli kapısı görülebiliyor.

Turistler gezemiyor
Tarihi saraydan geriye kalan bölümlerde tinerciler ve evsiz alkolikler yaşıyor. Bu kişiler kendilerine mekân ettikleri saraya yabancıların girmesine de izin vermiyor. Gündüzleri sarayı gezmek isteyen yerli ve yabancı turistler binayı ancak dışarıdan görebiliyor; içeride bağlı bulunan köpekler kimseyi yaklaştırmıyor.
Sarayın diğer bir bölümü ise gecekondu istilasına uğramış. Gecekondular saray duvarlarına yapılmış. Surkondu olarak da nitelendirilebilecek gecekondular için belediye de, Koruma Kurulu da sessiz kalıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkentliğine hazırlanan şehirde tarihi yarımada içinde pek çok eser restore edilirken Bukaleon Sarayı ile ilgili bir çalışma yapılmıyor.

Milliyet


Geri Dön