28 / 04 / 2024

Bülent Arınç: TİKA projelerini desteklemek için Bosna'dayım!

Bülent Arınç: TİKA projelerini desteklemek için Bosna'dayım!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bosna Hersek Reis ül Uleması Hüseyin Kavazoviç ile görüştü, görüşmesinde TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri desteklemek için Bosna Hersek 'te bulunduğunu söyledi.




Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bosna Hersek temasları kapsamında, Bosna Hersek Reis ül Uleması Hüseyin Kavazoviç ile görüştü.


Arınç, Kavazoviç ile yaptığı görüşmede, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri desteklemek için Bosna Hersek'te bulunduğunu söyledi. Bosna Hersek Reis ül Uleması Kavazoviç ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projelerin açılışına gelmesini umut ettiğini belirtti. 


Görüşmenin sonunda Arınç ve Kavazoviç, hatıra olarak birbirlerine hediye takdim etti. Arınç'a bu ziyaretinde, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız eşlik etti. 


Bu arada, Başbakan Yardımcısı Arınç, Bosna Hersek ziyaretinin ikinci gününde, finansmanını Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından karşılanan İsa Bey Hamamı'nda, Türk şirketi Er-Bu tarafından yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. Saraybosna'da bulunan Hünkar Camisi'ni ve arkasında bulunan mezarlığı da ziyaret eden Arınç, Türkiye Saraybosna Büyükelçiliği'nin yeni binasını da gezdi. 


Arınç Mostar kentini gezdi


Arınç, Bosna Hersek’teki temaslarının ikinci gününde de ülkenin güneyindeki Mostar kentini gezdi.


Arınç, Mostar’daki temasları kapsamında, ilk olarak Türkiye’nin Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Arınç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bosna Hersek’teki temaslarının ilk gününü değerlendirdi.


Bosna savaşı sırasında, 1993'te yıkılan köprünün yeniden inşasının hızlı şekilde tamamlandığını kaydeden Arınç, tarihi Mostar Köprüsü’nün 2004'teki açılışına Türkiye’den çok sayıda devlet yetkilisinin katıldığını belirtti. Mostar Köprüsü’nün tarih içerisinde çok önemli yere sahip olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:


“Tabii ki sadece o da değil. Camileriyle kervansaraylarıyla külliyeleriyle medreseleriyle bir tarihi birlikte yaşamış olduğumuz için burada çok önemli eserler var. Ziyaretimiz süresince, bunların birkaç tanesini de göreceğiz. Bosna Hersek’in savaş sonrası yeniden kalkınması, güvenlik sorunlarının çözülmesi, halkın birlikte ve mutlu yaşaması bizim emelimizdir. Biz bunu ticari, ekonomik ve eğitim açısından da güçlendirmek istiyoruz.”


Arınç, Mostar Başkonsolosluğu binasından çıktıktan sonra, tarihi çarşıda gezdi ve Koski Mehmet Paşa Camisi'ni ziyaret etti. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Arınç, daha sonra Cuma namazını tarihi Karagöz Bey Camisi'nde kıldı.


Arınç, yol üzerindeki bir kitapçıyla sohbet etti ve Hüseyin Besli ile Ömer Özbay’ın yazdığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatan "Recep Tayyip Erdoğan - Bir Liderin Doğuşu" isimli kitabın Boşnakçasını inceledi.


AA


Geri Dön