05 / 05 / 2024

Bülent Erkul: Mevcut yapı stoğu güçlendirilmeli!

Bülent Erkul: Mevcut yapı stoğu güçlendirilmeli!

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 17. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul, “Sorun depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır” dedi.



17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 17. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul, “Sorun depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır” dedi. 


17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü nedeniyle TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şubesi yönetim kurulu basın açıklaması yaptı. Tepebaşı Belediyesi Gökkuşağı Cafe’de basın açıklaması düzenleyen İMO yönetim kurulu, mevcut yapı stokunun deprem güvenliği olmadığını dile getirerek bu yapıların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Depremin doğa olayı olduğunu fakat afete dönüşmesinin insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul, “Sorun depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır” dedi.


RANTA DAYALI EKONOMİNİN SONUCU

Erkul, bilimi ve planlamayı ve denetimi dışlayan, planlı bir üretim ekonomisi yerine ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan anlayışın sonucu olarak kentlerin sağlıksız, deprem güvenliği olmayan kaçak ve yeterli mühendislik hizmeti almayan bir yapı stoku ile karşı karşıya kalındığını kaydetti.


DENETİMSİZLİĞE MAHKÛM EDİLDİ

Mevcut yapı stokunun deprem güvenliğinin olmadığını ve bu yapıların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bülent Erkul, şunları dile getirdi: “Son yıllarda iktidarın mesleğimizi ilgilendiren konularda yaptığı değişikliklerle; meslek odalarının üyelerini denetlemesi, sicillerini tutması, mesleki faaliyetlerini kayıt altına alması engellenmiş, meslek odalarının üyeleriyle olan ilişkileri zayıflatılmıştır. Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler, yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkûm etmiştir.”


Eskişehir Yenigün Gazetesi




Haber Posta Eskişehir Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


17 Ağustos 1999 Depremi yıldönümü nedeniyle açıklama yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu, mevcut yapı stokunun deprem güvenliği olmadığını dile getirerek bu yapıların güçlendirilmesi gerekliliğini vurguladı.


'1999 depremi milattır'

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul. 1999 depreminin önemli bir dönüm noktası ve milat olarak kabul edildiğini belirterek, sorunun depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasından yattığını söyledi, Erkul, planlı bir üretim ekonomisi yerine, ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan anlayış sonucu, kentlerin sağlıksız, deprem güvenliği olmayan, kaçak ve yeterli mühendislik hizmeti almayan bir yapı stoku ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. 


'Yapılar güçlendirilmeli' 

Mevcut yapı stokunun deprem güvenliğinin olmadığını ve bu yapıların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul. şöyle konuştu: "Onarım ve güçlendirme çalışmaları çözüm değilse, yıkılıp yeniden yapılmaları gerekir. Yeni yapılan yapıların yeterli ölçüde mühendislik hizmeti alması ve denetlenmesi gerekir. Yapı stokunun yenilenmesi esnasında, halkımız acımasız piyasa koşullarına terk edilmemeli, sosyal devlet anlayışı hayata geçirmelidir.


Posta Eskişehir


Geri Dön