07 / 05 / 2024

Bulgaristan'a yeni nükleer reaktör kuracak!

Bulgaristan'a yeni nükleer reaktör kuracak!

Enerji sistemi denetimi yapan Bulgaristan Enerji Holdingi ( BEH ) ülkenin kuzeyindeki Koluduy Nükleer Enerji Santrali’nde ( AEZ ) yeni bir reaktörün yapımı için prosedür başlattı...



BEH sitesinin resmi açıklamasında, santralde tahminen 1000 megavatlık olacak yedinci reaktörün projelendirmesi, yapımı ve yatırım niyetleri içeren yol haritasının oluşturulmasına ilişkin olası adaylarla direk görüşmeler yapılacağı ilan edildi.


Yatırım niyet bölümü konusunda da bunun “uluslararası bir proje olabileceği” ifadesine yer verildi.


Santralde yeni bir güç kaynağının kurulması konusundaki fikir 2012 yılında ortaya atılmıştı. Eski hükümet, temeli atılmış ancak şantiyesi dondurulmuş Belene Nükleer Enerji Santrali kurma kararından vaz geçilmesi üzerine, altyapısı müsait Kozluduy alanında yeni bir reaktörün kurulmasını planlanmıştı.


Rus yapımı VEER tipi Belene için üretilmiş bir reaktörün Kozluduy’da kurulması da öngörülmüştü.


Kozluduy santrali 1974 yılında hizmete açılmış ve 2002 yılına dek 6 reaktörle elektrik üreterek, ülkenin enerji ihtiyacının yarısını sağlamıştı. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne 2007 yılında katılımı dolayısıyla 2006 yılına kadar en eski 4 reaktör kademeli olarak kapatılmıştı. Geri kalan biner megavatlık 5. ve 6. reaktörün teknolojik ömrü ise sırasıyla 2017 ve 2019 yıllarında tamamlanacak.


AA


Geri Dön