Bunları bilmeden arsa, tarla, arazi sakın almayın! 20 maddede arsa yatırımı!
Konuta erişimde zorluk yaşayan vatandaşlar toprak alamaya başladı. Ancak arsa, arazi, tarla alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki, arsa arazi, tarla alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...
Şehir yaşamının hızla artan kalabalığı, stresi ve günlük hayatın koşuşturması insanları daha sakin, doğayla iç içe bir yaşam arayışına itiyor. Bu sebeple birçok birey arsa yatırımlarına yönelerek şehir yaşamının sıkıntılarından kaçmak ve daha huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak istiyor.
Ayrıca, Türkiye'de son 3 senede gayrimenkul fiyatlarının hızla yükselmesi, vatandaşları geleneksel konut yatırımlarından uzaklaştırdı. Konuta erişemeyen vatandaş alternatif fırsatlara yöneldi. Konuta erişimde zorluk yaşayan vatandaşlar toprak alamaya başladı.
Ancak arsa, arazi, tarla alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki, arsa arazi, tarla alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...
BUNLARI BİLMEDEN SAKIN ARSA TARLA ARAZİ ALMAYIN!
1-) Arsa, tarla ya da arazi almak isteyenler öncelikle çok iyi araştırma yapmalı. Taşınmaz hakkındaki tüm detayları incelemeli.
2-) İlgilendiğiniz bölgede uygun arsaları araştırın. İnternet, yerel gazeteler, emlakçılar ya da diğer kaynaklar aracılığıyla arsa ilanlarını kontrol edin, Yorumlarını dikkate alın. Ayrıca, arsa satın almak istediğiniz bölgedeki emlak piyasası hakkında genel bir araştırmayı ihmal etmeyin.
3-) Satılık ilanlarında tarlalara satılık arsa diye yazan çok olur ancak arsa satan daha yanlışlıkla tarla diye ilan vermemiştir. Tarlayı arsa olarak yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen bölgelerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köyiçi yerlere de konut yapabilirsiniz. Yani arsa vasıflı olur. Satın almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.
4-) Köylerde, kırsal mahalleler de bir yerin ifrazı için parselin Kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekiyor.
5-) Ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi ile veya Harita Bürosu ve Lisanslı bir harita bürosundan alacağınız bilgiler ışığında karar verin.
6-) Taşınmazı konut için alanlarında dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor. Tarla eğer 5 bin metrekareden küçük ise yasal olarak konut yapamazsınız.
7-) Tarla 5 bin metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine konut yapamazsınız.
8-) Tarlanın büyüklüğü 5 bin metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz konutun toplam metrajı yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 metrekare konut yapacaksanız tarlanız en az 5 bin 150 metrekare olması gerekiyor. 80 metrekarelik bir konut yapacaksanız tarla 5 bin 80 metrekare olmalıdır.
9-) Tarla eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5 bin metrekareden büyük olsa bile konut yapamazsınız.
10-) Sulama kanalı, sulama göletti vb. gibi Devlet Su İşleri çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5 bin metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
11-) Sit alanı içindeyse 5 bin metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
12-) Kooperatif hobi bahçesi zaten konut olmaz, inşa ettiğin konutta zaten sizin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz.
12-) Belediye bir şey demiyor diyerek yer satılıyor, öyle bir şey yoktur, belediye yasalara uygun değilse yapıyı yıkar, cezasını keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir.
13-) Konteyner koyulur, bungalov yapılır, prefabrik yapılabilir diye özel bir durum ya da öyle bir müsaade yoktur ruhsatı olmayan her şey kaçaktır.
14-) Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamını taşımıyor. Yıkılan bir çok kaçak yapıda elektrik vardır.
15-) Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o taşınmazın izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir.
16-) Su çıkar, sondaj vurursun diye belirten herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Ayrıca son birkaç senedir sondaj yasağı bulunuyor. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüzbinlerce TL ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.
17-) Elektriğe suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın, milyon lirada verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.
18-) Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.
19-) Arsa almayı düşünenler ne kadar paranız varsa o değerde arsa bulup alın. Kredi ile arsa alınmaz.
20-) Taşınmazın kullanım amacına uygun olup olmadığını kontrol edin. Bölgedeki imar planlarına uygun olduğundan emin olmak için ilgili belediyeye sorun. Ayrıca, arazi üzerindeki herhangi bir kısıtlama, yasaklama veya taşınmaz malın üzerindeki haklar gibi konuları da araştırmalısınız.
Ziraat Bankası Ankara Next Nevel AVM'yi 1 milyar liraya satıyor!
Bakan Özhaseki: 'Evlerini yerinde yapıp teslim edeceğiz, şeref sözü'!