27 / 04 / 2024

Bünyamin Derman: Kentsel dönüşüm iyi planlanmalı!

Bünyamin Derman: Kentsel dönüşüm iyi planlanmalı!

Planlı ve sürdürülebilir bir kentleşmenin esas olduğunu belirten Mimar Bünyamin Derman, En azından biz mimarların yapı yaptığımız yerin neresi olduğunu bilmemiz gerek ama mimarlar bu konuda tek muhatap değil" dedi



Planlı ve sürdürülebilir bir kentleşmenin esas olduğunu belirten Mimar Bünyamin Derman, En azından biz mimarların yapı yaptığımız yerin neresi olduğunu bilmemiz gerek ama mimarlar bu konuda tek muhatap değil. Konunun siyasi, ekonomik ve sosyolojik boyutları var diye konuştu.

İstanbulda kentsel dönüşüm adına yapılanlar arasında yapılanları eleştiren Derman, Baktığımızda kent içinde yenilenen binaları ve kent çeperlerinde inşa edilmesine rağmen kente değmeyen toplu konut sitelerini görüyoruz. Kentin  yegane ihtiyacı konut stoku değildir dedi.

Yapılacak işlerin mutlaka bir master plana bağlanması gerektiğinin altını çizen Derman, Kentsel dönüşüm, en küçük noktalara kadar planlanmalı. Kente kimlik katan yapı, doku ve meydanlar korunmalı. Ve en önemlisi her aşaması kamunun gözü önünde gerçekleştirilmeli diye konuştu.

Bunun ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Derman, Dönüşüm, sivil insiyatif, yerel ve merkezi erk, meslek adamları ve özel sektör temsilcilerinin bir arada kotardıkları ciddi bir iştir. Uzlaşı kültürünün inşası, kamu yararının ranttan öncelikli olması, şeffaflık, bilgilendirme ve paylaşım anahtar sözcüklerdir dedi.

Berlinin dönüşüm projesini güzel bir örnek olarak değerlendiren Derman, bu bölge için açılan bir yarışma ile önce bir master plan elde edildiğini, alt ve üst yapının bu kararlara göre ve farklı mimarlar tarafından projelendirildiğini anlatarak sözlerini bitirdi.

Bünyamin Dermanın dönüşüm reçetesi:
1- Dönüşümde sivil  insiyatif, yerel ve merkezi erk, meslek adamları ve özel sektör temsilcileri bir arada bulunmalı. Kamu yararı ranttan öncelikli olmalı .
2- Kentsel dönüşüm, master planla en küçük noktalara kadar planlanmalı. Kente kimlik katan yapı, doku ve meydanlar korunmalı.
3- Yapılacak işlerin tümü kamunun gözü önünde gerçekleştirilmeli.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön